Svet

Prva dama Ukrajine traži od "Gugla" kontrolisan pristup internetu za svoj narod

Supruga ukrajinskog predsednika je na sastanku sa predstavnicima kompanije "Gugl" tražila da se "derusifikuju" rezultati pretrage na pretraživaču kao i da se ukine automatsko prikazivanje sadržaja na ruskom jeziku za korisnike iz Ukrajine i ukrajinskih IP adresa
Prva dama Ukrajine traži od "Gugla" kontrolisan pristup internetu za svoj narod© Tanjug/AP Photo/Kevin Wolf

Supruga ukrajinskog predsednika Elena Zelenska sastala se sa predstavnicima kompanije "Gugl" i iznela im četiri zahteva ukrajinskih vlasti, tražeći između ostalog kontrolisan pristup internetu za stanovnike Ukrajine.

Dva zahteva možda i izgledaju kao potreba za zadovoljenjem političkih ambicija kijevskog rukovodstva – da Krim na Gugl mapama bude prikazan kao teritorija Ukrajine, i da se istakne da Ukrajina geografski ne pripada Zemljama nezavisnih država. Međutim druga dva zahteva se direktno tiču ukidanja osnovnog ljudskog prava na slobodan pristup informacijama.

Zelenska je tražila da se "derusifikuju" rezultati pretrage na Guglu i Jutjub predlozi kao i da se ukine automatsko prikazivanje sadržaja na ruskom jeziku za korisnike iz Ukrajine i ukrajinskih IP adresa.

U praksi bi to značilo da kompanija mora da uključi posebne algoritme koji će ukrajinskim korisnicima interneta ponuditi isključivo zapadne i ukrajinske resurse, potpuno im ograničavajući pristup drugim izvorima informacija. Prema indirektnim informacijama, takvi algoritmi i sada funkcionišu, ali će nakon zahteva Zelenske verovatno biti pooštreni, piše "Ukraina.ru".

Sve ovo izgleda kao još jedan ogroman lonac informacija koji se stavlja na glavu ukrajinskom društvu kako bi im se na tihoj vatri skuvala svest, kaže izvor portala. U ovom trenutku jedina alternativa informativnom "koncentracionom logoru" za stanovnike Ukrajine ostaju telegram kanali, koje ne kontroliše Gugl ni drugi zapadni digitalni cenzori.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osvrnula se na ovu vest i zapitala da li je prva dama Ukrajine možda tražila i da se francuski brend luksuznog nakita, kožne galanterije i satova, čuveni "Kartije" naziva ukrajinskim?

image