Svet

Nova antiratna struja na nemačkoj političkoj sceni: Sara Vagenkneht osniva sopstvenu stranku

Još neimenovana stranka zasnivaće se na protivljenju dosadašnjoj politici Berlina prema Rusiji i Ukrajini, borbi za socijalna pitanja i zaustavljanju nekontrolisankog prijema migranata u Nemačku, alarmira "Bild"
Nova antiratna struja na nemačkoj političkoj sceni: Sara Vagenkneht osniva sopstvenu strankuGetty © Steffi Loos/Getty Images

U Nemačkoj se formira nova "pro-Putinova" partija sa bivšom poslanicom u Bundestagu iz redova Levice Sare Vagenkneht, alarmira "Bild".

Kako navodi ovaj medij, Vagenkneht je najavila ostavku u Levici i stvaranje sopstvene političe stranke, a već joj se pridružilo devet parlamentaraca, takođe iz njene bivše partije.

Dodaje se da je nemačka političarka već pokrenula kampanju za skupljanje donacija kojom će finansirati novu stranku.

Politika neimenovane stranke, navodi "Bild", zasnivaće se na protivljenju antiruskim sankcijama i daljem naoružavanju Ukrajine, poboljšanje odnosa sa Moskvom, borbi za socijalnu pravdu, ali i protivljenju nekontrolisanog prijema migranata u Nemačku.

Da nova stranka Sare Vagenkneht može uzdrmati nemačku političku scenu ukazalo je i skorašnja anketa koju je "Ju gov" sproveo za novinsku agenciju DPA, u kojoj se zaključuje da bi čak petina nemačkih birača barem razmotrila da glasa za tu partiju.

Tačnije, šest odsto glasača bi "definitivno" glasalo za nju, dok je još 14 odsto ljudi upitanih da li bi je podržali reklo - "verovatno da".

Vagenkneht je u februaru je predvodila demonstracije kod Brandenburške kapije u Berlinu na kojima je učestvovalo oko 10.000 ljudi, koji su pozvali na hitan prekid isporuke oružja vladi u Kijevu i pregovore o prekidu vatre.

"Blumberg" je prethodno ocenio da Vagenkneht ima potencijal da odvuče glasače krajnje desničarske Alternative za Nemačku koja trenutno vodi u predizbornim anketama u tri istočna nemačka regiona, ali i da bi njen odlazak iz Levice toj stranci praktično onemogućio prebacivanje cenzusa od pet odsto za ulazak u parlament na sledećim nacionalnim izborima.

image