Svet

Bliski istok u plamenu: Gde su napadnute američke vojne baze (MAPA)

Dok se Izrael priprema za kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze, poslednjih nedelja je zabeleženo dvadesetak napada na američke vojne baze u Siriji i Iraku
Bliski istok u plamenu: Gde su napadnute američke vojne baze (MAPA)Getty © Spencer Platt

Američke vojne baze na Bliskom istoku, pre svega u Iraku i Siriji, poslednjih dana se nalaze na intenzivnom udaru napada raketama i dronovima. Napada je, prema podacima Instituta za Bliski istok u Vašingtonu, do sada bilo dvadesetak, a odgovornost za većinu je preuzeo Islamski otpor u Iraku.

Reč je o koaliciji nekoliko organizacija koje Amerikanci smatraju za terorističke, poput iračkog Kataib Hezbolaha.

Napetosti na Bliskom istoku su povećane nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali i izraelske kampanje bombardovanja Pojasa Gaze i najavljene kopnene ofanzive na toj teritoriji.

Američki zvaničnici su za incidente i nestabilnost na Bliskom istoku optužili Iran, iako je portparol Pentagona Pet Rajder rekao u Vašingtonu nemaju dokaza da je Teheran "eksplicitno naredio" te napade.

Iranci su upozorili da bi kopnena operacija u Pojasu Gaze mogla da ima izuzetno negativne posledice po regionalnu stabilnost i da bi druge organizacije mogle da se uključe u sukob sa Palestincima.

image