Svet

Kijev izbacuje zapadne medije iz "oslobođenog" Hersona jer je - opasno (VIDEO)

Na Tviteru se pojavio snimak televizije Si-En-En na kom se vidi fašističko pozdravljanje u Hersonu
Kijev izbacuje zapadne medije iz "oslobođenog"  Hersona jer je - opasno (VIDEO)www.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Preš Office via AP

Ukrajinska vojska saopštila je da je ukinula akreditacije za nekoliko stranih i domaćih novinara zato što su izveštavali bez dozvole iz Hersona, odakle su se ruske snage povukle prošle nedelje.

Među njima su i novinari televizija Si-En-En i Skaj njuz, javila je lokalna nevladina organizacija za sajt "Ukrajinske pravde", prenosi "Sputnjik internešenel".

"Predstavnicima medija, koji su kršili pravila rada u borbenim zonama, otkazane su dozvole za rad i njihove akreditacije više ne važe", naveo je ukrajinski Generalštab u objavi na Fejsbuku.

Oni su optužili novinare da "ignorišu postojeće zabrane i upozorenja" i da deluju u gradu, bez ovlašćenja ukrajinskih komandanata i vojnih službi za odnose s javnošću.

Međutim, na društvenim mrežama pojavile su se sumnje da je pravi razlog otkazivanja gostoprimstva novinarima to što su snimili i preneli nacističko pozdravljanje u Hersonu.

Ukrajinsko-kanadski politikolog Ivan Kačanovski podelio je na Tviteru snimak televizije Si-En-En na kom se vidi fašističko pozdravljanje u Hersonu, praćeno povicima krajnje desničarskih grupa.

Zabranili medije jer je - "opasno"

Ipak, Kijev tvrdi da je razlog za ovakvu odluku bezbednosne prirode.

"Mediji još ne bi trebalo da rade u Hersonu, zbog opasnosti. Tako je odlučila komanda", rekla je vojna portparolka Natalija Gumenjuk i dodala da "zabrana postoji za sve" i da je zvanično objavljena.

Ruski zvaničnici optužuju medije u SAD, Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje podržavaju Ukrajinu za jednostrano izveštavanje o sukobu. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da se svaka "neprijatna istina, koja ruši imidž Ukrajine kao žrtve takozvane agresije, prikriva u zapadnim izveštajima".

Reporteri bez granica kritikovali su Ukrajinu zbog "zloupotreba" stranih i domaćih novinara, rekavši da je hiljade njih imalo "teškoće da pristupi nekim mestima, probleme prilikom snimanja ili fotografisanja, pa čak i da su ponekad bili privođeni". Oni su citirali neimenovanog novinara koji je tvrdio da "ukrajinske vlasti doživljavaju strane novinare kao instrument, a ne kao sredstvo informisanja".

Ova organizacija je priznala da su ograničenja povezana sa nacionalnom bezbednošću legitimna, ali je insistirala da ih Kijev primenjuje neproporcionalno.

image