Svet

Izraelski izaslanik poziva da se prekine međunarodno finansiranje UN

Dok pristrasnost i i antisemitizam ne prestanu, ne možemo da nastavimo da radimo kao obično, kaže ambasador Izraela pri UN Gilad Erdan
Izraelski izaslanik poziva da se prekine međunarodno finansiranje UN© Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Ambasador Izraela u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan pozvao je međunarodnu zajednicu da prestane da finansira UN, dva dana nakon što je Generalna skupština ove organizacije usvojila neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na "humanitarno primirje" u Gazi.

"Svaka poštena zemlja treba da prestane da finansira UN. Dok pristrasnost i i antisemitizam ne prestanu, ne možemo da nastavimo da radimo kao obično", rekao je Erdan za "Foks njuz".

Dodao je da su UN strukturalno pogrešno postavljene jer jednu trećinu njenih članica čine muslimanske zemlje, prenosi Tanjug izveštaj Al Džazire.

Erdan je prošle nedelje, nakon sednice Saveta bezbednosti UN o ratu Izraela i Hamasa pozvao generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da odmah podnese ostavku, nazvavši ga nesposobnim da vodi UN.

Gutereš je prethodno pozvao na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze i naglasio da "užasni napadi" palestinske militantne grupe Hamas na Izrael ne mogu opravdati "kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen takođe je kritikovao izjave Gutereša na sednici Saveta bezbednosti, upitavši ga "u kom svetu živi".

Koen je kasnije na platformi Iks napisao da je otkazao planirani sastanak sa Guterešom.

image