Svet

Sunovrat Zapada kroz priču o dve fontane u Beču (FOTO, VIDEO)

Novi "ukras" austrijske prestonice izazvao burne reakcije, ali svi su složni u tome da je reč o ruglu
Sunovrat Zapada kroz priču o dve fontane u Beču (FOTO, VIDEO)www.globallookpress.com © Rolf Fischer

Regres savremenog društva, posebno onog zapadnog, vrlo eksplicitno se vidi na primeru nove javne fontane u austrijskoj prestonici, napravljene povodom obeležavanja 150 godina gradskog vodosnabdevanja izvorskom vodom.

Ovo "umetničko delo" sastoji se od 33 betonske figure u krugu oko vodoskoka a koje izgledaju kao nedovršena dečja igra plastelinom. Ipak, reč je o radu tamošnjeg kvarteta "Gelitin", čija je kreacija bečke poreske obveznike koštala 1,8 miliona evra.

Što se tiče devijantnih "umetnika" koji vole da nose suknje ili manje od toga, dovoljno je pogledati njihovu veb-stranu gde su prikazani vrlo vulgarni eksponati uključujući skulpture koje mokre sebi u usta, te brojni izmeti.

Kontroverzna fontana, koju je gradska vlast opisala kao luksuznu, a protiv čije izgradnje je Slobodarska partija Austrije (FPO) pokrenula (bezuspešnu) peticiju, izazvala je oštre reakcije na društvenim mrežama – svima je zajedničko da je reč o ruglu i da je ogledalo trenutnog stanja Zapada: umorno društvo koje je odustalo od života, lepote i budućnosti.

Neminovna su bila i brojna upoređivanja klasičnih bečkih spomenika s "novom umetnošću", ali i isticanje mnogih radova "Gelitina".

image