Svet

Potvrđeno prazno obećanje EU Ukrajini o milion granata: Teško do cilja

Diplomate EU su obaveštene da blok neće ispuniti cilj planiran za mart 2024. godine
Potvrđeno prazno obećanje EU Ukrajini o milion granata: Teško do ciljaGetty © Leon Neal / Staff

Evropska unija je obavestila države članice da je malo verovatno da će blok ispuniti obećanje da će Ukrajini obezbediti milion granata, što će umanjiti eventualnu mogućnost Kijeva da "parira vojnoj proizvodnji Rusije".

Spoljnopolitički ogranak EU, Evropska služba za spoljne poslove, obavestila je diplomate EU ove nedelje da blok verovatno neće ispuniti cilj planiran do marta 2024, piše "Blumberg" pozivajući se na izvore koji su upoznati sa ovom problematikom.

Prema planovima napravljenim ranije ove godine, EU se obavezala da će Ukrajini obezbediti artiljerijsku municiju u roku od 12 meseci, podsećaju.

"Blumberg" je ranije izvestio da EU nije dostigla cilj. Pošto je više od polovine tog vremena prošlo, inicijativa je do sada ispunila oko 30 odsto od zadatog cilja.

Portparol Evropske službe za spoljne poslove odbio je da komentariše, pozivajući se na to da je tema poverljive prirode.

Neke države članice oklevaju da otkriju detalje o zalihama i EU bi od njih mogla da zatraži da otkriju više informacija o planiranim isporukama kako bi imali potpunu sliku, rekli su anonimni izvori.

O tom pitanju razgovaraće se na sastanku ministara odbrane EU sledeće nedelje, dok je broj članica koje se protive slanju finansijske pomoći Ukrajini sve veći. 

Zemlje članice EU nastavljaju da se prepiru oko pružanja dodatne vojne podrške i finansijske pomoći Ukrajini, a njih nekoliko se već opredelilo da obustavi slanje pomoći, poput Slovačke, Mađarske i Poljske.

image