Svet

"Njujork tajms": Ukrajina je poligon za testiranje zapadnog oružja

U Ukrajini se trenutno testira oprema koju bi ubuduće mogle da upotrebljavaju trupe NATO i SAD, ukazuje "Njujork tajms"
"Njujork tajms": Ukrajina je poligon za testiranje zapadnog oružjaGetty © Leon Neal

Sukob u Ukrajini predstavlja poligon za testiranje najnovijeg zapadnog oružja i informacionih tehnologija koje mogu izmeniti prirodu konvencionalnog ratovanja u budućnosti, piše "Njujork tajms".

Iako se obe strane mahom oslanjaju na naoružanje i taktike koje se nisu mnogo menjale od sovjetskog vremena, autorka Lara Džejks ukazuje da su u Ukrajinu od početka ruske vojne intervencije stigle mnoge vojne tehnologije, čiji se učinak "na terenu" pažljivo prati.

Sistem za lociranje protivničkih vojnika "Delta", ometači dronova "Skaj vajpers", pomorski dronovi i nemački sistem raketa na navođenje "Iris-T", samo su neki od sistema naoružanja i informativnih tehnologija koje su SAD i NATO do sad testirale "na terenu" u Ukrajini.

"Ukrajina je najbolji poligon za testiranje, zato što imamo priliku da ispitamo sve hipoteze u borbi i uvedemo revolucionarne promene u vojnu opremu i moderno ratovanje", izjavio je ukrajinski potpredsednik vlade i ministar za tehnološke transformacije Mihail Fedorov na konferenciji NATO u oktobru.

Autorka navodi da su kijevski režim i njegovi saveznici testirali pomorske dronove opremljene eksplozivom još prošlog leta, i dodaje da su ti isti dronovi korišćeni tokom napada na brodove ruske Crnomorske flote i civilne brodove koji su se nalazili na spoljnim i unutrašnjim sidrištima u bazi u Sevastopolju.

Nakon što je Ministarstvo odbrane Rusije osudilo taj čin kao teroristički napad kijevskog režima, Moskva je na kratko suspendovala učešće u Sporazumu o prevozu ukrajinskog žita.

Iako su vojni zvaničnici na Zapadu mahom odbili da komentarišu te napade, autorka teksta za "Njujork tajms" ukazuje da su SAD i Nemačka poslale slična plovila Ukrajini tokom ove godine.

Stručnjak za pomorsko naoružanje u vojno-obaveštajnoj firmi "Džejns" Šaurav Gairola smatra da ti napadi predstavljaju "promenu paradigme u doktrinama pomorskog ratovanja", dok autorka teksta dodaje da će takvi pomorski dronovi biti od koristi SAD i njihovim saveznicima tokom mogućih budućih sukoba sa Kinom u Južnom i Istočnom kineskom moru.

Testiranje plaćeno ukrajinskim životima

Prvi kontigent najnovijih litvanskih ometača dronova "Skaj vajpers" stigao je u Ukrajinu još u oktobru prošle godine. Iako se ne zna tačan broj ometača koji je kijevski režim do sada primio, litvansko Ministarstvo odbrane je za "Njujork tajms" saopštilo da je u Ukrajinu poslalo još 50 primeraka u avgustu nakon što je Kijev nabavku još takvih ometača dronova nazvao "jednim od najvažnijih prioriteta."

"U Ukrajini učimo kako da se borimo, i učimo kako da koristimo našu NATO opremu", izjavila je bivša predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte prošle nedelje, i dodala da je Ukrajina "poučno bojno polje."

"Smatram sramotnim to što Ukrajinci za nas te vežbe plaćaju svojim životima", dodala je ona.

Ukrajina kao zamorče NATO-a

Ministarstvo odbrane Ukrajine počelo je da razvija sistem za geolokaciju protivničkih snaga "Delta" u saradnji sa NATO-om još 2014. godine, tokom konflikta u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici na istoku.

Taj sistem je prvi put testiran 2017. godine, otkada ga ukrajinske, ali i NATO snage koriste u vojnim vežbama, ukazuje se u tekstu "Njujork tajmsa".

Ina Hončar, šef nevladine organizacije "Aerorozvidka" koja je takođe osnovana 2014. godine i koja se bavi razvojem dronova i drugih tehnologija za ukrajinsku vojsku, ukazala je da je sistem "Delta" bio posebno značajan tokom napada ukrajinskih snaga na Herson.

Testiranje novog oružja u Ukrajini pomaže vlastima SAD i njihovim saveznicima da odluče koje će vojne projekte finansirati tokom naredne dve decenije, navodi autorka teksta, i dodaje da se čak i rutinske operacije ukrajinske vojske analiziraju u američkim štabovima ne bi li se pronašla efikasnija rešenja za vojnu opremu.

"Delta" je jedan od primera kako konflikt u Ukrajini pomaže SAD i NATO-u da razviju bolju strategiju za koordinaciju i komunikaciju između trupa, što je, kako se navodi u tekstu "Njujork tajmsa", bio jedan od glavnih problema u Iraku i Avganistanu.

Francuski NATO general Filip Lavinj podvukao je značaj digitalnih tehnologija za budućnost ratovanja, izjavivši da je sajber-prostor "naše buduće radno okruženje."

Same ukrajinske vlasti su u više navrata otvoreno nazvale situaciju u svojoj zemlji idealnom za testiranje zapadnog oružja.

Zamenik ministra odbrane Ukrajine Vladimir Gavrilov je na konferenciji proizvođača oružja održanoj u Ostinu, Teksas, pozvao američke kompanije da testiraju prototipe svojih najnovijih modela u Ukrajini, i dodao da će njihov proizvod bolje proći na tržištu zato što je isproban u praksi.

Moskva je u više navrata pozivala Zapad da prestane sa slanjem oružja kijevskom režimu, uz tvrdnje da će ono samo produžiti konflikt, ali i da takva odluka čini SAD i druge NATO članice  učesnicama u sukobu.

image
VV inauguration
banner