Svet

"Nismo se za ovo prijavili": Strani plaćenici masovno beže iz Ukrajine

Stranci koji dolaze u ukrajinsku vojsku po pravilu ne znaju u šta se upuštaju, kaže oficir Dmitrij Kostjuk
"Nismo se za ovo prijavili": Strani plaćenici masovno beže iz Ukrajine© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko, File

Mnogi strani plaćenici koji se bore na strani Kijeva odlučili su da pobegnu iz Ukrajine nakon što su iskusili "jezivu stvarnost bojnog polja", rekao je poručnik Oružanih snaga Ukrajine Dmitrije Kostjuka u intervjuu za Si-En-En.

Kako je rekao, u njegovom vodu, koji je bio raspoređen nedaleko od Artjomovska, zabeležen je nedostatak osoblja koji je morao da bude popunjen uz pomoć 12 stranih boraca.

Prema njegovim rečima, dok se neki plaćenici pridružuju borbi zato što ih privlači "romantika rata", drugi odlaze na front jer borbu vide kao svoju "profesionalnu aktivnost" ili čak "zato što bi to bila dobra stavka u njihovoj biografiji".

Kostjuk ističe da stranci, po pravilu, ne shvataju u šta se upuštaju. Mnogi, dodaje, zamišljaju borbe kao "razmenu pucnjave sa neprijateljem", ali ne shvataju "razmere upotrebe artiljerije i stalne izloženosti vatri".

On je napomenuo da, za razliku od ukrajinskih državljana, stranci mogu slobodno da raskinu ugovor sa vojskom i napuste front.

"Nakon što su videli kako izgledaju neprijateljstva, gotovo polovina ljudi je rekla: 'Ne, ne, ovo je previše. Ovo nije vrsta rata za koju smo se prijavili'", objasnio je ukrajinski oficir.

On je, takođe, kritikovao mobilizaciju u zemlji, na koju su negativno uticali brojni skandali povezani sa korpucijom. Kostjuk je napomenuo da pokušaji Ukrajine da natera svoje građane da se pridruže vojsci proizvode "vojnike koji nerado ratuju".

Moskva je ranije rekla da Kijev koristi vojnike iz drugih zemalja kao "topovsko meso za probijanje ruske odbrane".

Moskva je prošlog jula iznela procene da je od početka sukoba u Ukrajinu stiglo više od 11.000 stranih plaćenika i da je gotovo 5.000 njih pobeglo iz zemlje nakon što su videli kako se prema njima ophode vojne i lokalne vlasti. Od jula broj stranih boraca u ukrajinskoj vojsci procenjen je na nešto više od 2.000, prema podacima Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

image