Svet

Mržnja i smrt hiljada dece: Da li je Stjuart Seldovic izolovan slučaj, ili odraz spoljne politike SAD?

Čovek koji se pokazao kao razuzdani islamofob bio je i na funkciji zamenika direktora Kancelarije Stejt departmenta za pitanja Izraela i Palestine za vreme Madlen Olbrajt
Mržnja i smrt hiljada dece: Da li je Stjuart Seldovic izolovan slučaj, ili odraz spoljne politike SAD?Getty © Stephanie Keith/Getty Images

Ranije ove nedelje, u žižu svetske javnosti neočekivano je dospeo jedan bivši savetnik jednog bivšeg predsednika SAD.

Kada su video snimci koji pokazuju Stjuarta Seldovica kako se iznova vraća na tezgu prodavca halal proizvoda samo kako bi nedužnom čoveku izgovarao rečenice poput: "Ako smo ubili 4.000 palestinske dece, onda to nije dovoljno"; "Da li siluješ svoju ćerku kao što je to radio prorok Muhamed"; i "Ocu će ti čupati nokte sa ruku jedan po jedan", svaka osoba u kojoj postoji makar i tračak humanosti reagovala je sa gnušanjem.

Gnušanje je bilo utoliko veće što je u pitanju osoba koja je krojila politiku za Južnu Aziju u Savetu za nacionalnu bezbednost za vreme administracije Baraka Obame, a triput mu je dodeljeno odlikovanje Vrhovne časti Stejt departmenta.

Njegova karijera je navela mnoge komentatore, uključujući i čuveni novinarski portal "Grejzon", da zaključe da je u pitanju simptom američke spoljne politike prema bliskom istoku, mesto izolovanog incidenta koji je izazvao jedan rasista.

"Grejzon" napominje da ovo nije jedini Seldovicev ispad, podelviši video u kojem poslanice ruske misije u Ujedinjenim nacijama naziva "prostitutkama", nakon što je istupio iz grupice ljudi koja je protestovala zbog ruske vojne operacije u Ukrajini ispred sedišta UN prošle godine.

Istom prilikom je pokušao da maltretira psa prvog zamenika stalnog ruskog izaslanika u UN, Dmitrija Poljanskog, kaže Poljanski za "Grejzon" i dodaje da su ruski diplomate bili primorani da trpe Seldovica barem godinu dana.

Baš kao što ni sipanje otrova u uši nasumičnog uličnog prodavca nije jedini Seldovicev ispad, ni posao direktora odeljenja za Južnu Aziju u Savetu bezbednosti nije jedini posao od geopolitičkog značaja koji je ovaj čovek obavljao.

Veze sa Madlen Olbrajt i šefovanje u moćnim lobijima

Seldovic je 2022. proglašen za direktora za spoljne odnose u moćnoj lobističkoj grupi "Gotam gavernment rilejšens" koja gaji bliske odnose sa Izraelom. Inače, njegov kolega u "Gotamu", Šaj Frelnkin, paralelno je radio u kosovsko-izraelskoj privrednoj komori.

Nakon što je najnoviji incident dospeo u javnost a Seldovic uhapšen, "Gotamn gavernment rilejšens" tvrdi da je prekinuo sve veze sa ovim čovekom.

Povrh toga, ovaj razuzdani islamofob je služio kao zamenik direktora Kancelarije Stejt departmenta za pitanja Izraela i Palestine od 1999. do 2003. godine.

Podsetimo, Seldovicove prve tri godine na ovoj funkciji poklopile su se sa mandatom Madlen Olbrajt kao državnog sekretara SAD, a koja je 1996. godine postala notorna izjavom da je smrt pola miliona iračke dece koja su umrla zbog američkih sankcija bila cena "vredna" ostvarivanja američkih interesa u regionu.

Imajući ovo u vidu, zaključci "Grejzona" da Seldovicevo ponašanje nije "izolovani incident" već "oličenje spoja netrpeljivosti i aksiomatskog ekstremizma u međustranačkom spoljnopolitičkom konsenzusu SAD" ne deluju toliko nategnuto.

image