Svet

Si Đinping poručio: Svet da odbaci ideologiju Hladnog rata

Kineski lider je poručio da azijsko-pacifički region "nije ničije dvorište i ne bi trebalo da postane područje za veliko takmičenje u moći"
Si Đinping poručio: Svet da odbaci ideologiju Hladnog ratawww.globallookpress.com © © Pang Xinglei

Svet bi trebalo da zajednički odbaci mentalitet Hladnog rata i blokovsku konfrontaciju, poručio je danas kineski predsednik Si Đinping.

Si je u pisanom govoru, koji je danas objavljen, ocenio da su previše česti postupci kojima se podsiču sukobi i narušavaju međunarodne norme.

On je pozvao i na odbacivanje unilateralizam, protekcionizma i bilo kakvog pokušaja uplitanja politike i pitanja oružja u ekonomske i trgovinske odnose, prenosi Rojters.

"Istovremeno se pojavljuje prehrambena i energetska kriza. Društveno-ekonomski razvoj mnogih zemalja suočen je sa ozbiljnim poteškoćama. Faktori nestabilnosti i neizvesnosti u svetu se povećavaju. Raspad međunarodnih standarda, prekid ekonomskih veza, povlađivanje u međunarodnim sukobima, opstrukcija razvoja i saradnje – sve je to postalo uobičajeno, sve to od nas traži da se okrenemo miru i razvoju u azijsko-pacifičkom regionu", rekao je Si Đinping.

Điping je poručio da azijsko-pacifički region "nije ničije dvorište i ne bi trebalo da postane područje za veliko takmičenje u moći".

"Nijedan pokušaj vođenja novog Hladnog rata neće dozvoliti ni narod, ni naše vreme", naveo je kineski predsednik u saopštenju.

"Svaki pokušaj da se poremete ili prekinu industrijski lanci snabdevanja samo će dovesti azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju u ćorsokak", istakao je Điping.

Istovremeno, kineski lider je primetio da se, generalno, situacija u azijsko-pacifičkom regionu "može okarakterisati kao stabilna", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Si je prvobitno trebalo da se obrati na poslovnom forumu na marginama samita Azijsko-pacificke ekonomske saradnje (APEC) u Bangkoku, ali je njegovo obraćanje otkazano zbog, kako su naveli organizatori, nepredviđenih problema u rasporedu kineskog predsednika.

image