Svet

"Politikovi" komplimenti za RT: Zabrinut zbog "ogromnog" dometa ruskih medija na internetu

RT i Sputnjik se zajedno mogu pohvaliti milionima pratilaca u Evropi, Latinskoj Americi i Africi, brine se atlantsko glasilo
"Politikovi" komplimenti za RT: Zabrinut zbog "ogromnog" dometa ruskih medija na internetuGetty © Misha Friedman/Getty Images

"Politiko" je uznemiren "ogromnim digitalnim dometom" koji "nalozi koje podržava Kremlj", a posebno oni koje vode RT i Sputnjik imaju na društvenim mrežama.

Ovaj proatlantistički portal je u novom tekstu upozorio da "ruska propaganda" pospešuje antizapadne stavove svojim izveštavanjem o sukobu na Bliskom istoku, uprkos cenzuri koja je ruskim medijima nametnuta na Zapadu.

RT i Sputnjik "se zajedno mogu pohvaliti milionima pratilaca u Evropi, Latinskoj Americi i Africi, iako je EU sankcionisala njihovo emitovanje i rad na društvenim mrežama", piše "Politiko".

Nakon godina potkopavanja njihovog rada, Vašington je po eskalaciji ukrajinskog sukoba zabranio rad sestrinskog kanala RT-a u SAD, dok je Brisel zabranio društvenim mrežama i Guglu da prikazuju RT korisnicima u Evropskoj uniji.

Luksemburški list "Tageblat" je ranije ovog meseca pozvao na strože zabrane za ruske medije, tvrdeći da Evropljani imaju mnogo načina da zaobiđu državnu cenzuru, a što je dovelo do toga da popularnost "proruskih narativa" ne jenjava među evropskom publikom.

Šefica Južne komande Vojske SAD, Laura Ričardson, takođe je rekla prošlog meseca da bi Vašington trebalo da "učini više" u "informacionom domenu" Latinske Amerike, gde veruje da treba više uložiti u prozapadne narative.

"Politikov" tekst je u velikoj meri zasnovan na podacima o ruskom onlajn prisustvu koje je pružila Alijansa za bezbednost demokratije (ASD), američki tink tank koji stoji iza zloglasnog "Hamilton 68 dešborda".

Svrha ovog digitalnog alata pokrenutog 2017. godine je da otkriva "dezinformacije" koje na internetu navodno plasira Moskva, na osnovu praćenja nepoznatog broja naloga na društvenim mrežama.

"Hamilton" je raskrinkan zahvaljujući informacijama otkrivenim u Tviter fajlovima, a novinar Met Taibi otkrio je da je većina od 600 koji su označeni kao "ruski botovi" zapravo bili autentični nalozi pravih Amerikanaca.

U novoj verziji ovog alata dodata je napomena da nije ispravnu "označiti bilo koga ili bilo šta što se pojavi na kontrolnoj tabli kao da ima veze sa propagandom koju podržava država" bez dodatne analize.

image