Svet

Hilari Klinton: Stavovi RT-a seju podele u Americi, Putin je oduševljen

Nekadašnja državna sekretarka je Rusiju optužila za "širenje podela" u Americi, a pristalice Donalda Trampa okarakterisala kao "polufašiste"
Hilari Klinton: Stavovi RT-a seju podele u Americi, Putin je oduševljenwww.globallookpress.com © Kyle Mazza

Nekadašnja američka državna sekretarka i senatorka Hilari Klinton smatra da je predsednik Rusije Vladimir Putin oduševljen zbog podela koje postoje kada je reč o budućnosti slanja podrške Ukrajini.

Ona je u intervjuu za Pi-Bi-Es optužila Rusiju da podstiče takve narative.

"Putin i njegov tim koji vrše takve intervencije, prikrivene i otvorene, sa ciljem potkopavanja demokratije i potčinjavanja političkih lidera, veliki su deo toga kako on vidi svoju ulogu. Dakle, kada vidim ljude kako kao papagaji ponavljaju narative koji su se prvi put pojavile na 'Raša tudeju' ili u govoru nekog ruskog zvaničnika, to je veliki poen za Putina", rekla je ona.

Klintonova je rekla da, iako je Ukrajina korumpirana, oni "mnogo rade kako bi bili transparenti i odgovorni", kao i da "gospodar korupcije živi u Kremlju".

"Dakle, postoji ideološka i, nažalost, stranačka podela. Znam da je većina Kongresa i dalje za podršku Ukrajini. Dakle, moramo da prebrodimo ovaj period. Moramo da usvojimo zakone i da nastavimo da podržavamo (Ukrajinu)", dodala je nekadašnja državna sekretarka.

Komentarišući nedavnu smenu predsednika Predstavničkog doma Kevina Makartija, kome je nepoverenje izglasano na inicijativu dela odmetnutih republikanaca, Klintonova je rekla da je "bila pozitivno iznenađena činjenicom da je deo republikanaca pronašao zajednički jezik sa demokratama oko ključnih pitanja".

"Nadam se da takvu vrstu zrelog rukovodstva neće kazniti najekstremniji članovi njihovog kokusa", dodala je ona.

Nekadašnja državna sekretarka je rekla i da je zabrinuta usponom tzv. MAGA republikanaca, kako se često nazivaju pristalice Donalda Trampa, a složila se i sa tvrdnjom američkog predsednika Džozefa Bajdena koji ih je nazvao "polufašistima".

Klintonova je rekla da oni moraju biti pobeđeni na izborima. Na pitanje da li smatra da su Džozef Bajden i Kamala Haris najbolji kandidati za tako nešto, i da li godine aktuelnog predsednika predstavljaju realnu brigu, ona je rekla da je to "jedan od faktora", ali da bi trebalo posmatrati širu sliku.

"Možda ljudi ne žele da ponovo izgrade našu infrastrukturu i da se suoče svim našim fizičkim propadanjem, ali ja to želim, a Džo Bajden to radi. Možda ne želimo da se takmičimo sa Kinom u izgradnji fabrika čipova, napredne proizvodnje u ovoj zemlji. Ali ja želim", rekla je ona.

Nekadašnja državna sekretarka je pohvalila uspehe aktuelne američke administracije, ali je dodala i da je alternativa "mračna i distopijska" zato što "želi da povuče Ameriku iz NATO-a, da radi za Putina i ne želi da stane u odbranu američkih vrednosti".

Kada je reč o Kini, Klintonova je rekla da ona predstavlja "veliku pretnju, pre svega za svoj region i Tajvan", kao i da prikazuje "agresivan pristup".

image
VV inauguration
banner