Srbija i Balkan

Ja sam mali Klinton iz Peći: U Tirani održana parada podaništva Americi i poslate poruke srbomržnje

U Tirani je održana ceremonija na kojoj je bivšem američkom predsedniku uručen orden "Zvezda zahvalnosti", a Rama i Klinton su iskoristili priliku da pošalju srbomrzačke poruke
Ja sam mali Klinton iz Peći: U Tirani održana parada podaništva Americi i poslate poruke srbomržnjeGetty © Jeff Fusco

Bivši američki predsednik Bil Klinton boravio je prvi put u Albaniji, gde mu je albanski premijer Edi Rama bio domaćin.

Klintonu je najpre priređen doček na aerodromu "Majka Tereza" u Tirani, da bi mu potom ispred zgrade Vlade Albanije bio uručen orden "Zvezda zahvalnosti" za javne doprinose.

Čitava ceremonija zamišljena je kao odavanje zahvalnosti Albanaca ovom američkom predsedniku, pa su zarad takve atmosfere dovedena i deca sa Kosova i Metohije. Na pozornici su se pojavila deca koja nazvana u čast Klintona.

"Ja sam Klinton iz Peći. Tetka mi je dala ime vaše porodice da pokaže zahvalnost za ono što ste učinili za nas, da steknemo nezavisnost i budemo demokratska država. Vi ste razlog što danas imamo slobodu i mir", rekao je jedan od dečaka.

Drugi dečak se obratio rečima: "Ja sam Klinton Beriša, velika mi je čast što nosim prezime vaše porodice kao svoje ime".

Govorila je i jedna devojka sa Kosova i Metohije koja se zove Hilari, po imenu Klintonove žene.

Po svemu sudeći Klinton je bio dirnut ovim prizorom.

"Ovaj trenutak će ostati dragocen u mom životu. Oduvek sam hteo da dođem ovde", rekao je ovaj bivši američki predsednik okupljenoj masi.

Potom je ispričao anegdotu o događaju koji se navodno zbio na jednoj privatnoj večeri u Njujorku u trenutku kada više nije bio predsednik Amerike.

"Konobar je došao da uzme porudžbinu, video me je među gostima, spustio poslužavnik i kleknuo. Pogledao me je i rekao, zahvaljujući tebi, moja porodica je živa", ispričao je Klinton.

Bio je to samo uvod u niz srborzačkih poruka koje su potom poslali i Rama i Klinton.

Rama, koji u poslednje vreme pokušava da se nametne kao lider svih Albanaca na Balkanu, iskoristio je priliku da pošalje niz poruka protiv Srbije i srpskog naroda.

Dodeljujući orden Klintonu, Rama je kazao da je ovaj američki predsednik omogućio ne samo "oslobođenje Kosova, već i čitavog Balkana".

Da nije bilo Klintona, kaže Rama, bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević bi proveo život na vlasti, a ne u zatvoru.

"Može se reći, verujem bez straha, da pola miliona kosovskih izbeglica koje su zbog Beograda došle da traže spas u Albaniji, nikada ne bi mogle da se vrate kući. Beogradski kasapin bi možda život proveo na vlasti, a ne iza rešetaka", rekao je Rama.

Rama je kazao da je na Zapadu levica Miloševića gledala kao žrtvu američkog imperijalizma, a ne na "bezdušnog krvinika zlostavljanog naroda Kosova", ali je to Klinton preokrenuo.

"Bez političke revolucije unutar evropske levice, Klinton ne bi našao saveznike da napiše istoriju oslobađanja Zapadnog Balkana od poslednjeg diktatora. On i pet glavnih saveznika omogućili su istorijsko donošenje odluke NATO-a o oslobađanju Kosova i otvaranju nove ere", opisao je Rama odluku NATO-a da bombarduje suverenu državu Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Klinton je izrazio zabrinutost zbog situacije na severu Kosova. On je pozvao takozvanu vladu u Prištini da se povuče i pokaže svetu kako izgleda inkluzivna budućnost, misleći na prava Srba na severu južne srpske pokrajine.

"Postoji spor koji se sada dešava na Kosovu za koji bih voleo da se nikada nije dogodio. To više nije moja odluka, nego su Kosovari stvorili ta četiri grada u korist Srba da im daju još četiri gradonačelnika. Tako da mislim da nije trebalo da se održe ovi izbori", rekao je on.

Klinton je kazao da "smatra da je lako Albancima, koji su sada u većini, da pokušaju da iskoriste trenutak da iznesu svoj argument, ali prava stvar koju treba da urade je da prestanu sa ovim glupostima".

"Kakvo veliko političko pitanje može stvoriti ova tenzija, građanima treba reći da moraju da glasaju. Ako razmislite o ova četiri grada, daleko su od bilo koje moderne naučne laboratorije, u kojoj se modelira svet, jer njime upravljaju ljudi koji više vole dominaciju nego saradnju. Nadam se da će Albanci moći da pokažu svetu kako izgleda inkluzivna budućnost", objasnio je Klinton.

image