Svet

Zelenski nastavlja sa cenzurom medija, naredio zabranu opozicionog internet portala

Ukrajinski predsednik podržao peticiju da se zabrani popularni portal koji donosi drugačiji pogled na sukob u Donbasu od onog koji zastupa zvanični Kijev
Zelenski nastavlja sa cenzurom medija, naredio zabranu opozicionog internet portalawww.globallookpress.com © Ukrainian President'S Office

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odobrio je izvršavanje peticije kojom se od vlade zahteva da zabrani popularni opozicioni internet portal Strana.ua.

Peticija, koju je potpisalo 25.000 građana, dostavljena je predsedniku krajem septembra.

Zelenski je danas rekao da je prihvatio zahtev potpisnika peticije i naredio šefu ukrajinske Službe za nacionalnu bezbednost Alekseju Danilovu da se "pozabavi navedenim problemima, preduzme neophodne korake i obavesti autore o rezultatima."

Ukrajinski predsednik je optužio Rusiju da koristi različite vrste hibridnog ratovanja protiv njegove zemlje, i dodao da "problemi zaštite nacionalnog medijskog prostora zahtevaju konstantnu pažnju i hitne odgovore."

Pokretači peticije nazvali su portal Strana.ua "proruskim medijem", koji nastavlja da "manipuliše stavovima ukrajinske publike" i pored toga što je zabranjen u toj državi.

Sajt, koji je bio među najpopularnijim u Ukrajini prethodnih godina, blokirle su ukrajinske vlasti u avgustu prošle godine, a dodatne restrikcije uvedene su u februaru, nakon početka specijalne vojne operacije.

Novinari "Strane" su u tom trenutku tvrdili da su progonjeni zbog toga što zastupaju "drugačiji pogled" na sukob u Donbasu, kao i zbog lične netrpeljivosti koju Zelenski gaji prema njima.

Oni nisu odustali ni nakon blokade, a čitaoci u Ukrajini su i dalje mogli da pristupe njihovom sadržaju kroz nekoliko "sajtova ogledala", kao i putem "Jutjuba", gde su do sada skupili preko 600.000 pratilaca.

Strani novinari takođe nailaze na prepreke u izveštavanju iz Ukrajine. Kijev je u ponedeljak oduzeo akreditacije grupi zapadnih novinara, optuživši ih da prenose iz nedavno zauzetog Hersona bez potrebnih dozvola ukrajinske vojske.

image