Svet

Harisova: Ciljevi SAD završetak sukoba Izraela i Hamasa i ujedinjenje Palestinaca

Potpredsednica Amerike je istakla da Hamas ne može da kontroliše Pojas Gaze jer bi se tako ugrožavali kako Izrael, tako i palestinski narod, ali i regionalna bezbednost
Harisova: Ciljevi SAD završetak sukoba Izraela i Hamasa i ujedinjenje Palestinaca© Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Potpredsednica SAD Kamala Haris, koja se nalazi u Dubaiju na klimatskom samitu KOP28, u razgovoru s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem naglasila je da SAD neće dopustiti raseljavanje Palestinaca, preneo je AP pozivajući se na saopštenje kancelarije potpredsednice.

Kancelarija je navela da je Harisova izjavila da SAD ne podržavaju prisilno preseljenje Palestinaca iz Pojasa Gaze ili Zapadne obale, stalnu opsadu Gaze ili prekrajanje granica, kao i da je jedan od ciljeva Vašingtona okončanje sukoba Izraela i Hamasa i ujedinjenje Palestinaca u jedan vladajući entitet.

Harisova bi trebalo da regionalnim liderima iznese predloge koji bi "stavili glasove Palestinaca u centar", kada su u pitanju naredni koraci za enklavu po završetku sukoba, saopštila je Bela kuća.

"Po okončanju rata napore za obnovu trebalo bi slediti u okviru jasne političke perspektive za palestinski narod i njegovu sopstvenu državu, koju bi vodile revitalizovane palestinske vlasti uz značajnu podršku međunarodne zajednice i zemalja u regionu", navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Potpredsednica SAD je jasno stavila do znanja da Hamas ne može da kontroliše Pojas Gaze, jer je to "neodrživo za bezbednost Izraela, blagostanje
palestinskog naroda i regionalnu bezbednost".

Administracija predsednika Džozefa Bajdena istakla je potrebu za rešenjem po kojem bi se formirale dve države, kao i ponovnim primirjem Izraela i Hamasa radi oslobođenja talaca i dostavljanja humanitarne pomoći.

image