Svet

U Japanu pokrenut najmoćniji eksperimentalni nuklearni fuzioni reaktor na svetu (VIDEO)

Cilj reaktora JT-60SA je da istraži održivost fuzije kao bezbednog izvora energije velikih razmera bez ugljenika
U Japanu pokrenut najmoćniji eksperimentalni nuklearni fuzioni reaktor na svetu (VIDEO)© Sean Gallup/Getty Images

U Japanu je počeo sa radom uređaj JT-60SA, najmoćniji eksperimentalni nuklearni fuzioni reaktor na svetu, koji se nalazi u gradu Naka, u japanskoj prefekturi Ibaraki, prenosi RT na španskom.

Nuklearna fuzija je vrsta atomske reakcije, koja pokreće Sunce, tako da toplota koju proizvodi može pokretati električne turbine. Za razliku od nuklearne fisije, koja cepa atome, energija u ovom slučaju nastaje fuzijom dva atomska jezgra.

Kako se navodi, cilj reaktora JT-60SA je da istraži održivost fuzije kao bezbednog izvora energije velikih razmera bez ugljenika.

Kao što je već dokazano, moguće je koristiti teški vodonik kao gorivo, koji bi se mogao dobiti iz morske vode, izbegavajući proizvodnju gasova staklene bašte. U poređenju sa reakcijom fisije, fuziju je lakše kontrolisati i proizvodi manje radioaktivnog otpada od reaktora na laku vodu.

Novi uređaj se sastoji od vakuumske komore u obliku krofne tipa "tokamak", visine oko 16 metara i prečnika 13 metara. 

Ta komora ima kapacitet da proizvede magnetno polje, čija je glavna funkcija da ograniči čestice plazme proizvedene zagrevanjem gasovitog vodonika na 200 miliona stepeni Celzijusa za maksimalno 100 sekundi.

JT-60SA dizajnirali su i izgradili Evropska unija i Japan sa ciljem da podrže projekat Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), koji se nalazi u Francuskoj.

image