Svet

EU osuđuje pokušaj OPEK-a da blokira sporazum o fosilnim gorivima KOP28

Ovogodišnji sastanak o klimi je nateži do sada, rekao je kineski izaslanik Šej Ženhue
EU osuđuje pokušaj OPEK-a da blokira sporazum o fosilnim gorivima KOP28© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Komesar Evropske unije za klimu oštro je kritikovao pokušaj udruženja proizvođača nafte iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da poremeti sporazum KOP28 o postepenom ukidanju fosilnih goriva, nazivajući ga beskorisnim i neuspešnim.

Generalni sekretar OPEK Haitam Al Gais zatražio je ranije ove nedelje, u pismu u koje je Rojters imao uvid, od zemalja članica OPEK+ da odbace svaki dogovor COP28 koji cilja fosilna goriva.

"Potrebni su nam realni pristupi u rešavanju problema emisija (ugljen-dioksida). Oni koji omogućavaju ekonomski rast, pomažu u iskorenjivanju siromaštva i istovremeno povećavaju otpornost", rekao je on.

Ta izjava naišla je na oštru reakciju evropskog komesara za klimu Vopeka Hoekstre.

"Mnogi, uključujući i mene, smatraju da to nije od koristi, kao i da nije u skladu sa stanjem sveta u smislu veoma dramatične situacije naše klime", rekao je on.

Hoekstra je za Rojters istakao da je cilj samita da se učini ono što je ispravno za budućnost sveta.

"Nismo ovde da bi obratili pažnju na naše usko definisane nacionalne ili finansijske interese, već da učinimo ono što je ispravno za budućnost sveta", rekao je on.

Najmanje 80 zemalja, uključujući 27 članica EU, SAD i klimatski osetljive ostrvske zemlje zahtevaju da se klimatski samit UN u Dubaiju KOP28 bavi postepenim ukidanjem fosilnih goriva.

"Ovo bi trebalo da bude početak kraja fosilnih goriva, i mi svi to treba da priznamo, bilo da li proizvodimo naftu, bilo da li je koristimo ili ne", rekao je Hoekstra.

Bivši holandski ministar inostranih poslova, koji je svoju karijeru započeo trogodišnjim radom u naftnoj kompaniji "Šel" rekao je i da bi bio "skandal" ukoliko KOP28 ne uspe da donese dogovor koji bi svetu dao šansu da ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa.

Glavni kineski izaslanik za klimu Šej Ženhue, opisao je ovogodišnji samit o klimi kao najteži u svojoj karijeri.

"Učestvujem u ovim klimatskim pregovorima 16 godina, ali je ovogodišnji sastanak najteži. Ima toliko pitanja za rešavanje", rekao je on novinarima.

On je rekao da su male šanse da se samit nazove uspešnim ako se države ne slože sa jezikom o budućnosti fosilnih goriva.

image