Svet

Anketa: Evropljani otvoreni za ulazak Ukrajine u EU, ali ne i zemalja Zapadnog Balkana

Istraživanje sprovedeno u šest zemalja članica EU pokazalo je da građani bloka u svom okrilju najmanje žele Tursku, dok su prilično hladni na temu ulaska Srbije, Albanije i tzv. Kosova
Anketa: Evropljani otvoreni za ulazak Ukrajine u EU, ali ne i zemalja Zapadnog BalkanaGetty © Photo by Omar Marques/Getty Images

Evropljani su generalno otvoreni za ideju o pridruživanju Ukrajine EU, uprkos troškovima i rizicima, ali su u najboljem slučaju ravnodušni na temu proširenja bloka kojim bi bile obuhvaćene Gruzija i zemlje Zapadnog Balkana, pokazalo je istraživanje sprovedeno uoči ovonedeljnog samita lidera Evropske unije u Briselu, preneo je "Gardijan".

Na briselskom sastanku važna stavka će biti upravo prijem novih članica u Uniju, pre svega Ukrajine i Moldavije. Evropska komisija je preporučila da počnu formalni pregovori o pridruživanju dveju država bloku, a podržala je i pregovore o prijemu s Bosnom i Hercegovinom, te preporučila da Gruzija dobije status zemlje kandidata.

Anketa sprovedena u šest zemalja članica EU za Evropski savet za spoljne odnose (ECFR) pokazala je značajnu podršku kandidaturama Ukrajine i, u manjoj meri, Moldavije i Crne Gore, ali i duboku ekonomsku i bezbednosnu zabrinutost.

Široko je zastupljeno protivljenje eventualnom pristupanju Turske (51 odsto ispitanika), kao i izrazito hladan odgovor na izglede da se Srbija, Albanija, BiH, tzv. Kosovo, Severna Makedonija i Gruzija pridruže bloku – manje od 30 odsto anketiranih podržava ulazak ovih zemalja u EU.

Najniža podrška pristupanju je za tzv. Kosovo (20%), zatim Albaniju (24%), Srbiju (25%) i Gruziju (25%). Slede Severna Makedonija (26%), Bosna i Hercegovina (28%), Moldavija (30%), Crna Gora (30%).

"Geopolitička retorika iz Brisela prikriva duboku zabrinutost zemalja članica zbog potencijalnih posledica proširenja i široko rasprostranjeni skepticizam u pogledu sposobnosti EU da apsorbuje nove članice", rekao je viši saradnik za politiku ECFR Pjotr Buras.

image