Svet

Nova anketa "Ipsosa": Propast zapadne demokratije, potrebna je "radikalna promena"

Veliki broj ispitanika iz Evropske unije kaže da je nezadovoljno i stanjem demokratije na nivou EU, iako većina nominalno podržava Uniju
Nova anketa "Ipsosa": Propast zapadne demokratije, potrebna je "radikalna promena"Getty © Samuel Corum/Getty Images

Većina glasača u sedam zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo, veruje da je demokratija u tim zemljama u gorem stanju nego što je bila pre pet godina.

Skoro 70 odsto američkih ispitanika reklo je da je demokratija u padu poslednjih godina, dok 73 odsto anketiranih deli isto mišljenje u Francuskoj. U Ujedinjenom Kraljevstvu to misli 60 odsto stanovništva, zaključuje se iz ankete koju je sprovela agencija "Ipsos", navodi "Politiko".

Anketa otkriva široko rasprostranjenu zabrinutost zbog stanja demokratije uoči bitnih izbora u SAD, Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji naredne godine, napominje proatlantistički medij.

U svim osim u jednoj od zemalja, oko polovine glasača je izjavilo da je "nezadovoljno" mehanizmima demokratije, dok se većina složila sa izjavom da je sistem "namešten" u korist bogatih i moćnih, i da bi bila potrebna "radikalna promena".

Samo je u Švedskoj jasna većina od 58 odsto zadovoljna stanjem demokratije u zemlji.

Među zemljama EU, istraživanje je otkrilo poprečne poglede na stanje Unije.

Iako je većina ispitanika izjavila da je za Uniju, veliki broj glasača u svim zemljama nezadovoljan je stanjem demokratije na nivou EU. Samo u Hrvatskoj je zadovoljstvo demokratijom na nivou EU (26 odsto) veće nego zadovoljstvo demokratijom na državnom nivou (21 odsto).

image