Svet

Samit u Dubaiju: Usvojen poziv na postepeno ukidanje fosilnih goriva

Sporazumu se snažno protivila grupa zemalja proizvođača nafte OPEK-a koje predvodi Saudijska Arabija
Samit u Dubaiju: Usvojen poziv na postepeno ukidanje fosilnih gorivawww.globallookpress.com © Alexander Widding

Predstavnici skoro 200 država na klimatskom samitu KOP28 u sredu su postigle sporazum koji poziva na smanjenje potrošnje fosilnih goriva kako bi sprečile uticaje klimatskih promena, što je prvi sporazum ove vrste, prenosi Rojters.

Sporazum sklopljen u Dubaiju posle dve nedelje teških pregovora treba da pošalje signal da je svet ujedinjen u naporima da prestane sa upotrebom fosilnih goriva.

"Ovo je prvi put da se svet ujedinjuje oko potrebe prelaska sa fosilnih goriva", rekao je norveški ministar spoljnih poslova Espen Bart Ejde. "To je bio slon u sobi."

Više od 100 zemalja se snažno založilo za "postepeno ukidanje" upotrebe nafte, gasa i uglja, ali su naišle na snažno protivljenje grupe proizvođača nafte OPEK. Ove zemlje predvodi Saudijska Arabija, koja smatra je moguće smanjivanje emisije ugljen dioksida bez izbegavanja fosilnih goriva.

Predloženi sporazum poziva na "prelazak sa fosilnih goriva na pravedan, uredan i pravičan način", kako bi se postigli svi zacrtani ciljevi do 2050. godine, "u skladu sa naukom."

U sporazumu se poziva i na "utrostručenje kapaciteta obnovljive energije na globalnom nivou do 2030. godine", što bi trebalo da smanji upotrebu uglja i ubrza razvoj novih tehnologija.

image