Svet

Ukrajincima u EU oduzimaju decu?

Ukrajinskim izbeglicama koji se nalaze u Evropi, pod raznim izgovorima oduzimaju decu ili im ne dozvoljavaju da se sa decom vrate kućama
Ukrajincima u EU oduzimaju decu?Getty © Photo by Jeff J Mitchell

U poslednje vreme su sve češći slučajevi da se ukrajinskim državljanima koji se nalaze u zemljama EU oduzimaju deca ili im se ne dozvoljava da napuste EU, kaže ukrajinska advokatica Marina Semjonova, prenosi "Ogledalo nedelje".

Advokatica nije mogla jasno da navede razloge zbog koji EU zadržava ukrajinsku decu, ali ta tendencija definitivno postoji, dodaje.

Desio se već treći slučaj da je Ukrajinkama, koje su u EU sa statusom privremene zaštite, oduzeto dete odmah u porodilištima, kaže Semjonova.

U njenoj advokatskoj praksi bilo je sličnih slučajeva u Estoniji, Danskoj, Poljskoj, Nemačkoj. Pritom, "vojne akcije" nisu uvek razlog za odbijanje da se dete vrati u Ukrajinu.

"Šta je glavni razlog ovakvih slučajeva, zašto su Evropljanima potrebna ukrajinska deca? Evropljani ne žele da rađaju decu, pa su im ukrajinska deca dobro došla", kaže ona.

"Ukrajinska pravda" je podelila informacije kojima raspolaže kancelarija Ombudsmana o 240 slučajeva u kojima socijalne službe u evropskim zemljama uzimaju decu iz porodica ukrajinskih izbeglica.

image