Rusija

Ukrajinci traže pomoć Moskve da im Evropa vrati oduzetu decu

Zbog apela koje smo dobili, odlučili smo da objavljujemo informacije o problemima ukrajinskih izbeglica kojima su evropske vlasti oduzele decu, rekao je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski
Ukrajinci traže pomoć Moskve da im Evropa vrati oduzetu decuGetty © Photo by Joe Raedle/Getty Images

Veliki broj ljudi, među kojima su i izbeglice iz Ukrajine, obratio se Stalnoj misiji Rusije pri UN da im pomogne kako bi vratili decu koju su im oduzele vlasti u Evropi, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Reagujući na apele koje smo dobili, mi smo na kraju odlučili da objavljujemo informacije o problemima sa oduzimanje dece ukrajinskim izbeglicama na našim društvenim mrežama na engleskom jeziku sa heštegom #EuropeStealsChildren. Takođe je napravljena posebna mejl adresa europestealschildren@gmail.com. Uslov za objavljivanje bio je jasan pristanak lica koje se obratilo", napisao je Poljanski na Telegramu.

Prema njegovim rečima, stalno predstavništvo Rusije pri UN za mesec dana dobilo je "mnogo zahteva za pomoć, i to ne samo od ukrajinskih izbeglica".

Kako je rekao Poljanski, krađa dece u osetljivim slojevima stanovništva i njihova eksploatacija je "sistematski evropski problem koji na Zapadu ne žele da vide".

"Do sada smo objavili apele Ukrajinki Emilije Žurba (Finska), Tamare Zandfos (Nemačka), Oksane Buratevič (Nemačka), Julije Panasenko (Španija), a takođe smo generalnom sekretaru UN predali pismo Poljakinje Brigide Adamske koja živi u Velikoj Britaniji", naveo je ruski diplomata.

On je dodao da su se sva pomenuta lica suočila sa neprihvatljivim postupanjem lokalnih vlasti, dok se deca koja su im oduzeta nalaze u prihvatilištima u nezadovoljavajućim uslovima.

"Njihove diplomatske institucije samo sležu ramenima i aludiraju na 'osetljiv' politički kontekst. Sa stanovišta ljudskosti veoma je teško odbaciti njihove probleme, iako dobro znam da to nema direktne veze sa našim radom. Sudeći po prvim odzivima, naše objave su napravile veliku buku u tim zemljama, i zaista želimo da verujemo da će to pomoći da se deca vrate majkama", zaključio je Poljanski.

image