Svet

Opozicija zahteva međunarodnu istragu o izborima, Vučić: Najpošteniji izbori do sada

Prepirke vlasti i opozicije oko legitimiteta izbora se ne stišavaju
Opozicija zahteva međunarodnu istragu o izborima, Vučić: Najpošteniji izbori do sada© FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su ovo bili do sada najčistiji i najpošteniji izbori i da to svi znaju.

"Poštujem svaki glas i tih 900.000 koji su dobili predstavnici bivšeg režima, ali moram da poštujemo i milion 800.000 ljudi na drugoj strani koji su glasali za SNS. Biračka volja naroda biće poštovana", istakao je Vučić.

Izborna lista "Srbija protiv nasilja", međutim, pisala je evropskim institucijama i zatražila od njih da ne priznaju rezultate parlamentarnih, pokrajinskih, a posebno lokalnih izbora u Srbiji, dok se ne završi potpuna međunarodna istraga o izbornim nepravilnostima.

U pismu se navodi da "Srbija protiv nasilja" ne prihvata i neće prihvatiti rezultate izbora održanih 17. decembra 2023.

Od predstavnika evropskih demokratija traži se da pokrenu "punu međunarodnu istragu o izbornim nepravilnostima pod pokroviteljstvom OEBS-a, Saveta Evrope i Evropske komisije, sa posebnim akcentom na izbore za Skupštinu grada Beograda".

Vučić, s druge strane tvrdi da državni organi završavaju pismo o uplivu jedne strane zemlje u naše izbore.

"Tada ćemo celom svetu pokazati kako se vrši takva vrsta mešanja u procese koji pripadaju jednoj nezavisnoj zemlji", dodao je Vučić.

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed bin Zajed al Nahjan čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pobedu Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima, prenela je danas agencija Emirata VAM.

Čestitke Vučiću uputili su i šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum, potpredsednik UAE, premijer i vladar Dubaija, kao i šeik Mansur bin Zajed Al Nahjan, potpredsednik, zamenik premijera i predsednik Predsedničkog suda.

Jovanović: Vučićeva pobeda previše ubedljiva da bi bila osporena

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović izjavio je da protesti koje je pokrenula lista "Srbija protiv nasilja" nemaju legitimitet, kritičnu masu, energiju, a ni koncept.

Kako je naveo Jovanović, lista "Srbija protiv nasilja" je prisvojila protest i nije želela da se bilo ko pridruži ovom načinu političke borbe.

Jovanović je pozvao opoziciju na odgovornost za izborni rezultat i istakao da je pobeda liste "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" previše ubedljiva da bi mogla biti osporena pričama o krađi glasova.

"Sve i da je ukradeno sto hiljada glasova, opet je razlika prevelika", rekao je Jovanović i dodao da je potrebno drugačije i bolje angažovanje opozicije.

Na drugoj strani, deo opozicije okupljen oko kolaicije "Srbija protiv nasilja" tvrdi da je došlo do kršenja brojnih pravila u izbornom procesu. 

Pristalice koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) okupile su se i večeras oko 18.00 sati ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), ali u manjem broju nego prethodnih dana, a saobraćaj u Ulici kralja Milana je zaustavljen.

Jedan od nosilaca liste Miroslav Aleksić saopštio je da im je odobren zahtev za uvid u izborni materijal u Gradskoj i Republičkoj izbornoj komisiji, večeras od 20.00 sati i da će tri njihova predstavnika izvršiti uvid u birački materijal sa biračkih mesta.

On je rekao da rok za ispunjenje zahteva da se ponište izbori na svim nivoima ističe u subotu, odnosno da komisije do tada treba da donesu odluke o prigovorima i žalbama koje su uputili pravnici ove koalicije, koji sede u RIK-u i GIK-u.

Rekao je da su danas imali sastanak i sa koalicijom NADA i da oni podržavaju stav o poništavanju izbora na svim nivoima.

Kako je saopšteno, jednoj od nosilaca liste "Srbija protiv nasilja" Mariniki Tepić, u štrajku glađu od večeras pridružiće se i dve narodne poslanice, Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada.

Zahteve "Srbije protiv nasilja" Socijaldemokratska stranka podržala je zahteve za ponavljanjem izbora na svim nivoima i naglasila da od prvog trenutka učestvuje u protestima, prenosi N1.

Pljušte ostavke u Narodnoj stranci

Potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević objavio je na "Iksu" da podnosi ostavku, pre njega to je učinila i Sanda Rašković Ivić koja je rekla da su joj građani jasno poručili da više nemam šta da traži u politici.

GIK: Nenadležni smo za ponavljanje glasanja na svim gradskim biračkim mestima

Gradska izborna komisija (GIK) se na današnjoj sednici proglasila nenadležnom, po prigovoru koalicije "Srbija protiv nasilja" za ponavljanje glasanja na svim biračkim mestima (BM) na teritoriji gradske izborne komisije, potvrdio je za Tanjug predsednik GIK Zoran Lukić.

Lukić je rekao da su zahtev za ponavljanje glasanja na svim biračkim mestima GIK-a, uputili Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) na dalje postupanje.

image