Svet

SAD: G7 da konfiskuje 300 milijardi dolara ruske imovine; EU: Ček, polako

Zaplenjena sredstva ne bi bila dovoljna za rekonstrukciju Ukrajine, ali bi razbesnela Moskvu
SAD: G7 da konfiskuje 300 milijardi dolara ruske imovine; EU: Ček, polako© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Sjedinjene Države su predložile da radne grupe iz G7 istraže načine kako da zaplene 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine.

SAD su, uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva, Japana i Kanade, predložile nastavak pripremnih pregovora kako bi opcije za konfiskovanje sredstava bile spremne za potencijalni sastanak lidera G7 krajem februara, piše "Fajnenšel tajms".

Tri radne grupe koje je predložio Vašington bi ispitale pravna pitanja oko konfiskacije, način primene takve politike i ublažavanje rizika i opcije za najbolje kanalisanje podrške Ukrajini.

Nemačka, Francuska, Italija i EU izrazile su određene rezerve i potrebu da se pažljivo proceni zakonitost konfiskacije imovine Moskve pre donošenja odluka, kažu izvori upućeni u razgovore. 

Različite opcije se istražuju u zapadnim prestonicama, u rasponu od direktnog oduzimanja i trošenja sredstava Centralne banke Rusije, do korišćenja prihoda od zamrznutih sredstava ili njihovog korišćenja kao kolaterala za kredite.

Vašington do sada nije javno podržao zaplenu ruske imovine. Ali SAD su ove godine privatno distribuirale dokument za diskusiju unutar G7 u kojem se sugeriše da bi zaplena zamrznute imovine Moskve bila zakonita kao "kontramera da se Rusija navede da prekine svoju agresiju".

Evropa, u kojoj se drži većina imovine, mnogo je opreznija, plašeći se mogućih implikacija po finansijsku stabilnost, kao i odmazde Rusije. Tu je i činjenica da novac neće biti dovoljan da pokrije potrebe Ukrajine za rekonstrukciju.

image