Svet

Počasni konzul Srbije u Izraelu: Vitlejem za Božić kao grad duhova

Izraelski zvaničnici i mediji izuzetno pozitivno se izražavaju o prijateljskom odnosu koji je Srbija pokazala prema ovoj državi, ali i o nedavnom razgovoru dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Isaka Hercoga, kaže Aleksandar Nikolić
Počasni konzul Srbije u Izraelu: Vitlejem za Božić kao grad duhovawww.globallookpress.com © Faiz Abu Rmeleh/dpa

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić rekao je da, zbog rata Izraela i Hamasa, nije bilo organizovanog praznovanja najradosnijeg hrišćanskog praznika u Vitlejemu, a da je malobrojna kolonija Srba Božić provela u svojim domovima.

Vitlejem, biblijski grad na Zapadnoj obali u kojem se rodio Isus Hristos, godišnje poseti više miliona turista i hodočasnika, najviše tokom božićnih i uskršnjih praznika. Međutim, Nikolić kaže za "Kosovo onlajn" da je ove godine Trg jasli ispred Crkve Rođenja Hristovog bio avetinjski prazan.

"Vitlejem je delovao kao grad duhova. Slika je podsetila na vreme prvog Zalivskog rata, onih sedmica koje su prethodile intervenciji u Iraku", kaže Nikolić.

Nikolić kaže da je u Izraelu sve manje hrišćana, a da su uzrok tome migracija i mali prirodni priraštaj.

Navodi da je u Izraelu oko 2.500 građana sa pasošima Srbije, ali da je broj pravoslavnih hrišćana mnogo manji i da je uglavnom reč o diplomatsko-konzularnom osoblju Srbije, specijalizantima, doktorantima i postdoktorantima na ovdašnjim naučnim i univerzitetskim ustanovama i sportistima.

Sudbina srpskog državljanina u zatočeništvu Hamasa neizvesna

Počasni konzul je podsetio da su već prve nedelje rata u neposrednoj blizini Pojasa Gaze i masovnog raketiranja Južnog, Centralnog i Distrikta Tel Aviv, zahvaljujući pravovremenoj akciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ambasade u Tel Avivu organizovana tri vanredna leta za Beograd i da su svi koji su želeli da se evakuišu to i učinili. 

Dodaje, međutim, da je sudbina otetog srpskog državljanina Alona Ohela i dalje neizvesna, a da ambasada Srbije čini sve kako bi mu pomogla.

"Najteži problem je naš državljanin Alon Ohel koji je još među otetim civilima, taocima, pri čemu Međunarodnom crvenom krstu nije bilo dozvoljeno da poseti kidnapovane i utvrdi njihovo zdravstveno stanje. Naša ambasada na čelu sa ambasadorom Miroljubom Petrovićem je u kontaktu sa divnom porodicom Ohel, koja je poreklom iz Novog Sada i čini apsolutno sve, stvarajući čak i nove kanale da bi se iminentno delovalo u nastupanju novih okolnosti, a mi se nadamo da to bude što pre", navodi Nikolić.

Izraelski zvaničnici i mediji pozitivno ocenjuju prijateljstvo sa Srbijom

Prema njegovim rečima, zvaničnici Izraela, ali i mediji na hebrejskom i engleskom, veoma pozitivno izveštavaju o prijateljskom odnosu koji je Srbija pokazala prema ovoj državi, ali i o nedavnom razgovoru dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Isaka Hercoga.

"U Izraelu visoko cene atmosferu u Srbiji koja je omogućila da tri vrhunska ovdašnja košarkaška kluba, ponos Izraela, Makabi iz Tel Aviva i njegov večiti gradski rival Hapoel, kao i jerusalimski Hapoel, svoje utakmice kao domaćini na međunarodnim takmičenjima igraju upravo u našem Beogradu", rekao je on.

"Šabak ne bi tek tako dao dozvolu da se utakmice igraju u našoj prestonici da se nije uverio da su naši kapaciteti sasvim dovoljni i da smo kadri da omogućimo bezbednost na takvim utakmicama. Sveukupna atmosfera je povoljna i zaista ne pamtim tako veliki broj natpisa u lokalnim medijima, kako na hebrejskom, tako i na engleskom koji su izuzetno afirmativno pisali o stanju duha u Srbiji koji ima razumevanja za one nedaće u kojima se Izrael našao, a u ovom slučaju se manifestuju u sportu", dodao je.

On posebno ističe značaj nedavnog razgovora dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Isaka Hercoga.

"Predsednik Hercog je čestitao predsedniku Vučiću na izbornoj pobedi. Razmatrane su i neke od tekućih tema bilateralnih odnosa na najvišem nivou, ali je izražena i želja da što pre dođe do iznalaženja mirnog rešenja za ovako tragičan sukob koji se trenutno vodi oko i u samom Izraelu", kaže Nikolić.

image