Svet

Španija: Prihvatanje pasoša ni na koji način ne znači priznanje tzv. Kosova

Španija favorizuje i nastaviće da favorizuje dijalog Beograda i Prištine kao način rešavanja tog pitanja i nastoji da minimalizuje njegov uticaj na građane, navelo je špansko ministarstvo spoljnih poslova
Španija: Prihvatanje pasoša ni na koji način ne znači priznanje tzv. KosovaGetty © Stuart Franklin / Staff

Ministarstvo spoljnih poslova Španije naglasilo je danas da to što je ta zemlja prihvatila upotrebu pasoša tzv. Kosova ni na koji način ne znači da Španija priznaje njegovu nezavisnost.

Ministarstvo je tako odgovorilo na molbu Tanjuga da pojasne da li je došlo do promene stava i zašto je došlo do promene kad je reč o priznavanju pasoša, i dodalo da su sve države Šengena koje ne priznaju tzv. Kosovo prihvatile upotrebu običnih pasoša koje izdaje Priština, jer bi bez toga vlasnici tih pasoša imali problema da legalno posećuju države koje nisu priznale tzv. Kosovo.

"Španija favorizuje i nastaviće da favorizuje dijalog Beograda i Prištine kao način rešavanja tog pitanja i nastoji da minimalizuje njegov uticaj na građane. Oznaka 'Kosovo' ne prejudicira stavove o njegovom statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244/1999 Saveta bezbednosti UN i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova", navelo je špansko ministarstvo.

Podsetimo, španski list "Pais" objavio je da je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje potvrdilo da prihvata pasoš tzv. Kosova, iako ne priznaje njegovu nezavisnost, ali nije obrazložilo razloge koji su doveli do promene odluke.

Prema izveštaju ovog lista, Evropska komisija je u aprilu saopštila da će Španija biti jedina zemlja u šengenskoj zoni u koju građani tzv. Kosova neće moći da putuju.

"Španija je prihvatila kosovski pasoš kao važeći, uprkos tome što ne priznaje nezavisnost", naglašava španski list pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova i Evropskoj uniji.

image