Svet

Pentagon: Stejt department odobrio prodaju 246 "džavelina" Prištini

Kongresmenka Klaudija Teni nazvala je odluku pogrešnom i opasnom, te da se ovim putem povećava rizik od izbijanja novog sukoba
Pentagon: Stejt department odobrio prodaju 246 "džavelina" PrištiniGetty © Alex Wong/Getty Images

Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju Prištini 246 raketa "džavelin" za procenjenu vrednost od 75 miliona dolara, saopštio je danas Pentagon.

Kako je naveo, glavni izvođači radova biće "Džavelin džoint venčer" (Javelin Joint Venture), koji čine kompanija "Lokid Martin" i "Rejteon misajls end difens", prenosi Rojters.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da će Srbija nastaviti da se ponaša odgovorno i da doprinosi stabilnosti na Balkanu, kao i da će raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa, uprkos tome što je odluka SAD da prihvate zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa "džavalin" veliko razočarenje za Srbiju.

Ministar odbrane privremenih prištinskih vlasti Ejup Maćedonci potvrdio je danas da su započete procedure za kupovinu protivtenkovskih raketa "džavelin" od SAD i istakao da je odluka o toj nabavci deo plana tranzicije takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Kongresmenka Teni: Sporazum o slanju raketa doliva ulje na vatru

Američka kongresmenka Klaudija Teni, predsedavajuća Srpskim kokusom, poručila je danas putem Iksa (nekadašnji Tviter) da je odluka Stejt departmenta da SAD isporuče Prištini rakete "džavelin" pogrešna, opasna i neverovatno zapaljiva i da povećava verovatnoću od izbijanja novog sukoba.

Štaviše, kako je navela, ova odluka nagrađuje Prištinu dok ona nastavlja da ignoriše prethodne međunarodne obaveze, kao što su one dogovorene Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

"Zbog toga sam predstavila zakon kojim bi se podržao Briselski sporazum iz 2013. kako bi se Priština proglasila odgovornim za nepoštovanje međunarodnih sporazuma", napisala je ona.

Kongresmenka Teni je navela da SAD ne bi trebalo da nastave da naoružavaju i finansiraju Kurtijev režim koji očigledno ne poštuje međunarodne norme.

"Znamo da slanje dodatnog naoružanja Prištini neće dovesti do mira. Umesto toga Beograd i Priština su diplomatskim putem postigli napredak u postizanju stabilnog, bezbednog i prosperitetnog regiona zapadnog Balkana", dodala je ona.

Istakla je da će zato inicirati zajedničku rezoluciju o neodobravanju isporuke oružja u okviru Zakona o kontroli izvoza kada Kongres bude zvanično obavešten o ovoj prodaji.

"Pozivam Kongres da ekspeditivno usvoji ovu rezoluciju i, takođe, pozivam predsednika da promeni kurs", poručila je kongresmenka Klaudija Teni.

image