Svet

Turska bombarduje "terorističke ciljeve" u Iraku i Siriji; EU razmatra slanje misije u Crveno more

Očekuje se da će Huti uzvratiti, a već je ispaljena protivbrodska balistička raketa koja nije pogodila nijedan brod
Turska bombarduje "terorističke ciljeve" u Iraku i Siriji; EU razmatra slanje misije u Crveno more© Tanjug/AP Photo

Centralna komanda američke vojske potvrdila je da su američke snage 13. januara u 3.45 po lokalnom vremenu napale radarski položaj Huta u Jemenu. Prema izveštaju, napad je izveo nosač aviona USS "Kerni" raketom tomahavk.

Amerika i Britanija napale su 30 lokacija u Jemenu tokom noći koristeći više od 150 projektila, navodi Pentagon. Na meti su bili radarski položaji Huta.

U međuvremenu, iz Brisela je stigla vest da EU razmatra slanje pomorske misije u Crveno more kako bi zaštitila ključne brodske rute od napada hutiskih militanata u Jemenu.

Predstavnik Huta El Mašat osudio je napade Amerike, Britanije i Izraela na položaje Huta u Jemenu.

"Američki, cionistički i britanski ratni brodovi koji su napali našu zemlju biće legitimni vojni ciljevi. Izraelski brodovi koji idu ka okupiranoj Palestini i dalje će biti naša meta, bez obzira na agresiju na jemenski narod. Međunarodna plovidba u Arapskom i Crvenom moru je bezbedna za sve, osim za izraelske brodove ili one koji idu u palestinske luke. Nepokolebljivost naroda Jemena je jaka a rešenje je u zaustavljanju izraelske agresije protiv Palestinaca u Pojasu Gaze, a ne u agresiji na Jemen", rekao je Mahdi el Mašat, predsednik Vrhovnog političkog saveta Huta.

  • 13. jan 2024 • 19:51

    19:51

    Bajden: Teheranu poslata poruka da su SAD dobro pripremljene nakon napada na Hute

    Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države poslale privatnu poruku Teheranu da su uverene da su dobro pripremljene, nakon druge noći američkih i britanskih napada na jemensku pobunjeničku grupu Huti koje podržava Iran.

    Bajden novinarima u Beloj kući nije želeo da pruži druge detalje, preneo je "Gardijan".

    Njegova izjava je usledila nakon što je u novoj rundi vazdušnih napada pogođen radarski objekat Huta.

  • 16:54

    U turskim vazdušnim napadima na sever Iraka ubijeno 20 kurdskih militanata

    Turska je izvela vazdušne napade na sever Iraka, "neutrališući" 20 pripadnika zabranjene kurdske militantne grupe PKK (Radnička partija Kurdistana) i uništivši 29 ciljeva, saopštilo je danas tursko Ministarstvo odbrane.

    Napadi su se dogodili nakon što je u jučerašnjem napadu na tursku vojnu bazu u Iraku ubijeno devet turskih vojnika, preneo je Rojters.

    U saopštenju na platformi Iks, Ministarstvo je navelo da su izvršeni vazdušni napadi na regione Hakurk, Metina, Gara i Kandil na severu Iraka.

    Na meti su se našle pećine, bunkeri, skloništa i naftna postrojenja, istaklo je tursko Ministarstvo odbrane.

    Turske snage "neutralisale" su i devet kurdskih militanata na severu Sirije, dodalo je Ministarstvo.

  • 15:59

    Izaslanik UN u Jemenu izrazio zabrinutost zbog situacije u toj zemlji

    Specijalni izaslanik UN u Jemenu Hans Grundberg izrazio je zabrinutost zbog situacije u toj zemlji i pozvao "sve uključene strane da budu maksimalno uzdržane".

    On je ponovio poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša uključenim stranama da izbegavaju akcije koje bi "pogoršale situaciju u Jemenu, eskalirale pretnju pomorskim trgovačkim putevima ili dodatno podstakle regionalne tenzije u ovom kritičnom trenutku", prenosi "Gardijan".

    Takođe je naglasio potrebu da se ''zaštite jemenski civili i da se zaštiti napredak mirovnih napora''.

    "Sa ozbiljnom zabrinutošću zapažamo sve nesigurniji regionalni kontekst i njegov negativan uticaj na mirovne napore u Jemenu, kao i stabilnost i bezbednost u regionu", naveo je Grundberg.

  • 12:47

    Nemačka 1. februara šalje fregatu "Hesen" u Crveno more

    Nemačka planira da pošalje fregatu "Hesen" u Crveno more 1. februara, kao i da upotrebi vojnu silu za presretanje projektila i dronova Huta u okviru planirane operacije EU u Crvenom moru.

  • 12:44

    Britanija kaže da Iran mora da natera Hute da prestanu da napadaju brodove

    Iran mora da prisili jemenske Huti pobunjenike da prestanu da napadaju trgovačke brodove jer svet gubi strpljenje sa situacijom u Crvenom moru, rekao je britanski ministar odbrane Grant Šaps za "Telegraf".

    Kako prenosi TASS, britanski ministar je ovu izjavu dao u četvrtak popodne - pre nego što su SAD i Velika Britanija pokrenule udare na mete Huti u nekoliko jemenskih gradova.

  • 11:30

    Šef iranske diplomatije podržao napade Huta u Crvenom moru

    Ministar spoljnih poslova Irana, Hosein Amir-Abdolahijan, pohvalio je napade koji vrše jemenski Huti u Crvenom moru, tvrdeći da je Jemen "posvećen pomorskoj bezbednosti".

    "Akcija Jemena u podršci ženama i deci u Gazi i suprotstavljanju genocidu izraelskog režima je pohvalna. Sana je u potpunosti posvećena pomorskoj i brodskoj bezbednosti", objavio je Amir-Abdolahijan na platformi Iks.

    Iranski ministar je poručio da bi Bela kuća, umesto da napada Jemen, trebalo da prekine svu vojnu i bezbednosnu saradnju sa Tel Avivom protiv naroda Pojasa Gaze i Zapadne obale "kako bi se bezbednost vratila u ceo region".

  • 11:21

    London: Očekuju se stotine hiljada ljudi na protestu nakon napada u Jemenu

    Očekuje se da će se tokom vikenda u Londonu okupiti stotine hiljada ljudi u znak protesta protiv rata u Gazi i trenutku u kom se sukob širi na Jemen.

    Demonstranti će se okupiti u subotu u podne, saopštila je organziacija Palestinski projekat solidarnosti, a tokom šetnje nosiće ogromnu lutku deteta izbeglice iz Sirije po imenu Mala Amal, piše britanski "Gardijan".

    Osmišljena da istakne nevolje dece izbeglica, lutka visoka 3,5 metara biće u pratnji grupe palestinske dece tokom sedmog nacionalnog marša za Palestinu.

    U nedelju će se od 14.30 časova na Trafalgar skveru održati skup podrške Izraelu.

  • 11:18

    Huti: Američki udari neće uticati na naše napade u Crvenom moru, spremamo snažan odgovor

    Američki udari u Jemenu nisu imali značajan uticaj na sposobnosti Huta da nastave da sprečavaju brodove povezane sa Izraelom da prolaze kroz Crveno i Arapsko more, rekao je portparol jemenskih Huta Muhamed Abdulsalam Rojtersu.

    Zvaničnik Huti Ansarulaha Nasruldin Amer je u razgovoru za "Al Džaziru" rekao da u poslednjem američkom napadu u Jemenu nije bilo povređenih i obećao "snažan i efikasan odgovor". 

    "Nije bilo povređenih, materijalnih i ljudskih gubitaka", rekao je on.

  • 11:16

    Turska bombarduje "terorističke ciljeve" u Iraku i Siriji

    Turska je tokom noći izvela vazdušne napade na skoro 30 "terorističkih ciljeva" u severnom Iraku i Siriji nakon što je devet njihovih vojnika ubijeno u vojnoj bazi u Iraku, saopštilo je u subotu ministarstvo odbrane.

    "Vazdušne operacije su izvedene na terorističkim ciljevima u regionima Metina, Hakurk, Gara i Kandil", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi AFP.

    Turski vojnici su poginuli tokom sukoba koji su usledili nakon pokušaja upada u bazu u blizini grada Metine na severu Iraka, saopštilo je ministarstvo.

image