Svet

"Starbaks" optužen za kršenje ljudskih prava, uključujući i dečji rad: "Agresivno ćemo se braniti"

Iako se brend obavezao da će nabavljati sirovine "100 odsto etički", u tužbi Nacionalne lige potrošača je navedeno da je to bila samo predstava za javnost
"Starbaks" optužen za kršenje ljudskih prava, uključujući i dečji rad: "Agresivno ćemo se braniti"© Photo by Spencer Platt/Getty Images

Brend kafe "Starbaks" koji se dugo predstavljao kao biznis koji brine o etičkim standardima i pravima radnika tužila je američka grupa potrošača koja tvrdi da se ispod slike koju plasiraju javnosti kriju brojni slučajevi kršenja ljudskih prava. 

Iako se brend obavezao da će sirovine nabavljati "100 odsto etički", u tužbi je navedeno da je to bila samo predstava za javnost i da "Starbaks" zapravo kupuje sirovine proizvedene na farmama koje krše prava radnika, prenosi "Gardijan".

"Na svakoj kesici, kapsuli ili šoljici kafe, 'Starbaks' kupcima govori laži", poručila je predstavnica Nacionalne lige potrošača Sali Grinberg.

Konkretne optužbe u tužbi uključuju tvrdnje da je najveći dobavljač "Starbaksa" u Brazilu poslovao u uslovima "sličnim ropstvu", uključujući ilegalnu trgovinu radnicima-migrantima. Na farmama koje dobavljaju kafu "Starbaksu" u Gvatemali navodno je korišćen dečji rad, a plantaža u Keniji koja snabdeva "Starbaks" čajem optužena je za brojne slučajeve seksualnog zlostavljanja, uključujući nadzornike koji su prisiljavali žene na seks u zamenu za posao.

Kompanija je oštro demantovala tvrdnje iznete u tužbi američke Nacionalne lige potrošača.

"Molimo vas da znate da ove optužbe shvatamo veoma ozbiljno i planiramo agresivno da se branimo od optužbi da je 'Starbaks' lažno predstavljao etičke obaveze prema kupcima", saopštila je izvršna potpredsednica "Starbaksa" Mišel Berns, zadužena za "globalnu kafu, društveni uticaj i održivost".

image