Svet

Španija: Katolički sveštenici seksualno zlostavljali više od 200.000 dece

Španska katolička crkva, koja je godinama odlučno odbijala da sprovede sopstvenu istragu, odbila je da učestvuje u nezavisnoj istrazi, iako je sarađivala pružajući dokumente o slučajevima seksualnog zlostavljanja koje su prikupile biskupije
Španija: Katolički sveštenici seksualno zlostavljali više od 200.000 deceGetty © Sean Gallup

Više od 200.000 maloletnika bilo je seksualno zlostavljano u Španiji od strane rimokatoličkog sveštenstva od 1940. godine, pokazali su nalazi nezavisne komisije koje prenosi AFP. U izveštaju se ne navodi konkretna brojka, ali se ističe da je anketa u kojoj je učestvovalo preko 8.000 ljudi pokazala da je 0,6 odsto odrasle populacije Španije od ukupno 39 miliona izjavilo da je pretrpelo seksualno zlostavljanje od strane sveštenstva dok su još bili deca.

Otkrića u Španiji su poslednja koja su potresla Rimokatoličku crkvu nakon niza skandala zbog seksualnog zlostavljanja širom sveta, koji su često uključivali decu, u poslednjih 20 godina.

"Nažalost, već dugi niz godina postoji želja da se negiraju zloupotrebe ili da se prikriju ili zaštite nasilnici", rekao je bivši ministar obrazovanja.

Izveštaj komisije je kritičan prema stavu Katoličke crkve, nazivajući njen odgovor na slučajeve zlostavljanja dece u koje je uključeno sveštenstvo "nedovoljnim". Preporučuje se stvaranje državnog fonda za isplatu reparacija žrtvama.

Španski parlament je u martu 2022. velikom većinom odobrio stvaranje nezavisne komisije na čelu sa ombudsmanom sa ciljem da rasvetli optužbe o seksualnom zlostavljanju dečaka i devojčica unutar Katoličke crkve. Španska katolička crkva, koja je godinama odlučno odbijala da sprovede sopstvenu istragu, odbila je da učestvuje u nezavisnoj istrazi, iako je sarađivala pružajući dokumente o slučajevima seksualnog zlostavljanja koje su prikupile biskupije.

image