Svet

Irak: Teheran je napadom ugrozio naš suverenitet i bezbednost iračkog naroda

Vlada Republike Irak je oštro osudila "iransku agresiju" u kojoj su, kako tvrdi, balističkim raketama pogođene stambene zgrade, što je dovelo do civilnih žrtava
Irak: Teheran je napadom ugrozio naš suverenitet i bezbednost iračkog narodaGetty © Wathiq Khuzaie

Iračke vlasti su noćašnji udar Irana na grad Erbil nazvale aktom agresije usmerenim protiv suvereniteta Iraka i bezbednosti iračkog naroda, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Vlada Republike Irak je oštro osudila "iransku agresiju" u kojoj su, kako tvrdi, balističkim raketama pogođene stambene zgrade, što je dovelo do civilnih žrtava.

Bagdad upozorava da će preduzeti sve pravne mere kao odgovor na napad, uključujući i podnošenje žalbe Savetu bezbednosti UN, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Irački premijer je naložio formiranje komiteta na čelu sa savetnikom za nacionalnu bezbednost koji će istražiti agresiju i prikupiti informacije koje bi podržale poziciju Iraka na međunarodnom nivou.

Ministarstvo spoljnih poslova Iraka obećava da će dokazati da su izjave "strane koja stoji iza ovih akcija" lažne.

Noćas je u Erbilu odjeknulo nekoliko eksplozija u blizini američkog konzulata i međunarodnog aerodroma. Četiri osobe su poginule, a šest je povređeno.

Odgovornost za napad preuzela je elitna jedinica iranskih oružanih snaga, Korpus čuvara islamske revolucije. Iranska Revolucionarna garda je ispalila nekoliko balističkih raketa na jedan od glavnih štabova Mosada u Iračkom Kurdistanu i uništila ga, navodi se u saopštenju.

Istraživač sa Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose "Primakov" Viktor Nadein Rajevski je za "RIA Novosti" rekao da su iranski udari na izraelske obaveštajne službe u Erbilu bili osveta za teroristički napad u Kermanu 3. januara kada je poginulo 89 ljudi, a ranjeno 284. Odgovornost za taj napad preuzela je takozvana Islamska država.

image