Svet

Nemački ministar ekonomije: AfD planira da pretvori Nemačku u autoritarnu zemlju

Robert Habek je naveo da je opasnost koju AfD prestavlja za demokratiju bila ozbiljno potcenjena, nakon što su nemački mediji objavili da su članovi desničarske stranke učestvovali na sastanku na kojem se razgovaralo o masovnim deportacijama
Nemački ministar ekonomije: AfD planira da pretvori Nemačku u autoritarnu zemljuGetty © Sean Gallup / Staff

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je danas da deničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) planira da transformiše zemlju u autoritarnu državu sličnu Rusiji.

"Oni žele da pretvore Nemačku u državu poput Rusije i sistematski se pripremaju za to", rekao je Habek za magazin "Štern", prenosi "Gardijan".

On je naveo da je opasnost koju AfD prestavlja za demokratiju bila ozbiljno potcenjena, nakon što su nemački mediji objavili da su članovi desničarske stranke učestvovali na sastanku na kojem se razgovaralo o masovnim deportacijama.

Na tom sastanku je navodno planirano proterivanje iz Nemačke miliona ljudi stranog porekla, čak i onih koji imaju nemački pasoš, objavio je "Korektiv".

Tajni sastanak je održan 25. novembra prošle godine i njemu je prisustvovalo više od 20 ljudi, među kojima su bila četiri političara AfD-a, dve članice Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i ultrakonzervativne grupacije "Unija vrednosti" koja nije zvanično deo CDU, austrijski desničarski ekstremista Martin Zelner, kao i privatna lica, jedan Bizmarkov potomak, pravnici, preduzetnici i lekari.

image