Svet

Svet nije spreman za rvanje sa novom pandemijom: SZO priznala nemoć

Generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije (SZO) naveo je da postoje nepoznate stvari koje se mogu dogoditi i da je za sve što se dešava "pitanje kada, ne ako"
Svet nije spreman za rvanje sa novom pandemijom: SZO priznala nemoć© Tanjug/ AP Photo/Andy Wong

Pešadija svih vojski svakodnevno se sprema za rat. Tako bi nekako i zdravstveni radnici širom sveta trebalo bi da gledaju u budućnost, spremajući se za moguću pojavu bolesti još nepoznatog porekla, za koju se ne zna gde bi mogla da izbije. Pritom nije pitanje da li će se ona pojaviti, već kada. Uprkos svim iskustvima sa pandemijom kovida 19, svet danas nije spreman za brzo i uspešno rvanje s novom "bolešću iks".

Ovo je sumoran zaključak jučerašnje sesije o "Pripremama za bolest iks", održane u okviru 54. Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus rekao je da iako "svet nije spreman za bolest iks", mnoštvo globalnih, regionalnih i lokalnih inicijativa razrađuje strategije potencijalne odbrane čovečanstva od još nepoznatog, a potencijalno razornog virusa.

Istakao je važnost pripreme za, kako je nazvao, "bolest iks", izrazivši nadu da će zemlje do maja ove godine postići sporazum o pandemiji kako bi se pozabavile ovim "zajedničkim neprijateljem".

"Sporazum o pandemiji može ujediniti sva iskustva sa svim izazovima s kojima smo se suočili, kao i sva rešenja", rekao je Gebrejesus na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Rekao je da je "bolest iks", nepoznata bolest, prvi put upotrebljena kao termin 2018. godine. Naveo je da postoje nepoznate stvari koje se mogu dogoditi i da je za sve što se dešava "pitanje kada, ne ako".

"Ne bi trebalo da se suočimo sa stvarima nepripremljeni, možemo se pripremiti i za neke nepoznate stvari", rekao je Gebrejesus na panel diskusiji pod nazivom "Priprema za bolest iks".

Dotaknuvši se važnosti istraživanja i razvoja, kao i zdravstvene infrastrukture i radne snage koje treba pripremiti za "bolest iks", Gebrejesus je naglasio da je primarno zdravlje ključno što je svet imao priliku da vidi tokom pandemije kovida.

Ponavljajući važnost sporazuma o pandemiji, naglasio je da to može pomoći svetu da se bolje pripremi za budućnost.

"Zato što se radi o zajedničkom neprijatelju i bez zajedničkog odgovora, počevši od pripravnosti, suočićemo se s istim problemom kao što je bio i kovid", rekao je Gebrejesus.

Prita Redi, potpredsednica jednog od najvećih zdravstvenih konglomerata u Indiji "Apolo hospitalis", napravila je nesvakidašnju analogiju između "priprema pešadije Indije i drugih vojski" za eventualne sukobe na "granicama" i drila na koji treba da budu spremni zdravstveni radnici širom sveta povodom "bolesti iks".

"Svet nema dovoljno lekara i zdravstvenih radnika za lečenje čovečanstva", ocenila je ukazujući na mogući značaj umrežavanja vrhunskih saznanja iz oblasti medicine s drevnim metodama alternativne medicine.

image