Svet

Burno u SAD: Ron Desantis se povukao iz izborne trke

Guverner Floride izjavio je da će u nastavku kampanje podržati bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa
Burno u SAD: Ron Desantis se povukao iz izborne trke© AP Photo/Andrew Harnik

Guverner Floride Ron Desantis objavio je u video-snimku da se povlači iz trke za republikansku kandidaturu na predsedničkim izborima u SAD. 

Ron Desantis izjavio je da će u nastavku kampanje podržati bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa.

Guverner američke savezne države Floride Ron Desantis bio je viđen kao veliki izazivač Donalda Trampa, javlja "Politiko". 

"Tramp ima moju podršku jer ne smemo da se vratimo na staru republikansku gardu - prepakovani oblik zagrejanog korporativizma koji predstavlja Niki Hejli", upozorio je on.

Takođe, izjavio je da suspenduje svoju kampanju zato što "ne vidi put napred".

„Ako bih mogao nešto da uradim za povoljan ishod - više obilazaka u kampanji, više intervjua, uradio bih to - ali ne mogu da tražim od naših pristalica da ustupe svoje slobodno vreme i doniraju svoje resurse ako nemamo jasan put do pobede", rekao je on.

Njegova trka okončana je posle obeshrabrujućeg drugog mesta u Ajovi - državi u kojoj su on i saveznici uložili milione dolara u kampanju, dodaje "Politiko". 

Ron Desantis se u početku smatrao velikim izazivačem bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, ali nije uspeo da stekne podršku u biračkom telu dok je Tramp stalno rastao u anketama. 

Nakon njegovog povlačenja, u trci za republikansku kandidaturu ostali su samo bivši američki predsednik Donald Tramp i nekadašnja ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli.

Nešto ranije, "Blumberg" je pisao da je Desantis razmišljao da se povuče pre republikanskih izbora u državi Nju Hempšir 23. januara, kako bi izbegao "poražavajuće" treće mesto, preneo je Tanjug. Prema anketi Si-En-Ena i Univerziteta Nju Hempšir, on ima samo šest odsto glasova republikanaca u toj saveznoj državi, dok Tramp ima 50 procenata, a Niki Hejli 39 odsto.

"Blumberg" dodaje da neki od donatora njegove predizborne kampanje žele da zadrži politički kapital, kako bi potencijalno mogao da se kandiduje za predsednika 2028. godine.

image
VV inauguration
banner