Svet

Mračna budućnost Zapada: Šta će im izbori kad imaju Klausa Švaba i veštačku inteligenciju

Klaus Švab je ove godine našao za shodno da sebe implicitno svrsta među "poverenike budućnosti" čovečanstva, a kakva to budućnost može biti ukazuju neki njegovi zaključci od prethodnih godina
Mračna budućnost Zapada: Šta će im izbori kad imaju Klausa Švaba i veštačku inteligencijuwww.globallookpress.com © IMAGO/Thomas Koehler

Klaus Švab je još jednom uspeo da razbesni javnost tokom ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, nakon što je sebi dao za pravo da se uvrsti među "poverenike budućnosti" čovečanstva.

"Kao poverenici budućnosti, mi moramo izgraditi svet koji je bogatiji i ravnopravniji u prilikama i bezbedniji u svojoj osnovi. Štaviše, kao lideri država, biznisa i društava, imamo odgovornost da ponovo izgradimo poverenje u to kako ispunjavamo našu ulogu poverenika", rekao je Švab tokom tokom uvodnog govora.

Švabov govor naišao je na široko negodovanje na društvenim mrežama, gde su ga neki poredili sa ćelavim zlikovcima iz akcionih filmova koji žele da vladaju svetom, drugi se pitali ko će se to okoristiti od prilika koje Švab propagira - imajući u vidu da se obraćao nekim od najbogatijih ljudi na svetu - dok su mu treći jednostavno poručili da se nosi.

A kako bi budućnost sa Klausom Švabom kao njenim "poverenikom" za Zapad mogla da izgleda najbolje ukazuje još jedan njegov komentar sa Svetskog ekonomskog foruma 2017. godine, koji je takođe nedavno postao viralan.

Naime, Švab je tokom razgovora sa suosnivačem "Gugla" Sergejem Brinom zaključio da su izbori suvišni, pošto veštačka inteligencija već može da predvidi ko ima najveće šanse za pobedu. 

"Digitalna tehnologija ima analitičku moć, moć predviđanja... Ali sledeći korak bi onda mogao biti perskriptivni modus, gde ne biste morali da održavate čak ni izbore, jer već možete predvideti (rezultat)", smatrao je Švab.

image