Svet

Argentinski radnici najavili masovne proteste: Mileijeva "šok terapija" najviše pogađa srednju klasu

Najmanje 200.000 ljudi marširaće u Buenos Ajresu i verujem da će štrajk biti potpun, rekao je Herardo Martines, lider argentinskog sindikata građevinskih radnika
Argentinski radnici najavili masovne proteste: Mileijeva "šok terapija" najviše pogađa srednju klasuGetty © Photo by Marcelo Endelli/Getty Images

Argentinski sindikati pozvali su u sredu na masovni štrajk u znak protesta protiv ekonomskih reformi koje je uveo novi predsednik Havijer Milei. 

Sindikati koji predstavljaju radnike u različitim privrednim granama, uključujući transport, građevinarstvo i javni sektor, marširaće Buenos Ajresom.

"Marširaće najmanje 200.000 ljudi i verujem da će štrajk biti potpun", rekao je Herardo Martines, lider argentinskog sindikata građevinskih radnika, za "Fajnenšel tajms" uoči protesta. 

On smatra da vlada novim reformama "krši društveni ugovor" i da bi štrajk mogao da ubedi zakonodavce da blokiraju mere i počnu pregovore o alternativnim načinima podrške privredi.

"Mi nismo želeli ovaj način, ali, nažalost, nisu nam dali alternativu... Svesni smo da inflacija mora da se smanji. Nije nam prijatno što je u našoj zemlji ovoliko visok nivo siromaštva. Ipak, ne možemo da prihvatimo da troškovi postizanja ekonomske stabilnosti padaju isključivo na leđa radnika i srednje klase", naveo je Martines.

Ubrzo nakon što je Milei stupio na dužnost u decembru, njegova vlada je predstavila oko 300 mera "šok terapije" koje imaju za cilj obnavljanje ekonomije zemlje i obuzdavanje javne potrošnje. 

Reformama je, između ostalog, smanjena zaštita radnika, deregulisana industrija i umanjene su subvencije za energiju i transport. Mileijev program štednje se sprovodi u pokušaju da zemlju izvuče iz teške ekonomske krize tokom koje je godišnja inflacija premašila 200 odsto i dovela do toga da više od 40 odsto Argentinaca živi u siromaštvu.

Uprkos oštrim kritikama i protestima, Milei je do sada neprikosnovneno ostao pri svojoj politici, upozoravajući da će biti potrebno vreme da se vide rezultati. On je kritikovao organizatore štrajka ranije ove nedelje, optužujući ih da pokušavaju da "unazade zemlju i zadrže je u prošlosti i dekadenciji", dok on, kako je naveo, želi da usvoji model koji će Argentinu postaviti na "put razvoja", prenela je državna novinska agencija Telam.

image