Svet

Poklon Islamskoj državi: Da li se američka vojska povlači iz Sirije?

U toku su interne rasprave kako bi se utvrdilo kada i na koji način bi američki vojnici mogli da napuste Siriju, piše "Forin polisi"
Poklon Islamskoj državi: Da li se američka vojska povlači iz Sirije?www.globallookpress.com © snapshot-photography/B.Shamlo vi

Amerika planira da se povuče iz Sirije i izazove katastrofu, piše "Forin Polisi", koji navodi da su pregovori o odlasku američkih trupa iz ove države već u toku.

Od napada Hamasa na Izrael koji se dogodio 7. oktobra i svakodnevnih izraelskih udara na Pojas Gaze koji su usledili, tenzije i neprijateljstva širom Bliskog istoka su na vrhuncu. Imajući u vidu složenu regionalnu krizu, ne iznenađuje činjenica da administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena preispituje vojne prioritete u tom regionu, dodaje "Forin polisi".

Pomenuti medij navodi da američke vlasti razmatraju mogućnost potpunog povlačenja vojske sa teritorije Sirije. Iako nije doneta konačna odluka o povlačenju trupa, četiri izvora u Ministarstvu odbrane i Stejt departmentu rekli su da Bela kuća više nije posvećena misiji za koju veruje da je nepotrebna.

Sada su, navodno, u toku interne rasprave kako bi se utvrdilo kada i na koji način bi američki vojnici mogli da napuste Siriju.

"Bez obzira na katastrofalan efekat koji bi povlačenje imalo na uticaj SAD i saveznika na nerešenu i akutno nestabilnu krizu u Siriji, to bi, takođe, bio poklon Islamskoj državi. Iako je značajno oslabljena, grupa je zapravo pripremljena za preporod u Siriji, ako joj se pruži prostor za to", navodi "Forin polisi".

Američki medij dalje navodi da je teško razumeti zašto bi Bajdenova administracija razmišljala o povlačenju iz Sirije, "s obzirom na katastrofalne posledice žurnog izlaska iz Avganistana 2021. godine i predstojeće izbore u SAD kasnije ove godine". 

Neki u američkoj vladi predlažu sporazum o saradnji između Sirijskih demokratskih snaga i sirijskog režima kako bi se suprotstavili Islamskoj državi, kao očigledan put ka povlačenju SAD iz ove države. 

"Bez obzira na to kako bi povlačenje vojske bilo izvedeno, izazvalo bi haos i brzi nalet terorističkih pretnji. Međutim, ne može se poreći jasan osećaj u političkim krugovima da se takav potez aktivno razmatra, i da je prihvaćeno kao nešto što je eventualno neizbežno."

image