Svet

Džejms Kuk i kraljica Viktorija na meti demonstranata

"Dan Australije" se kao nacionalni praznik sve više osporava, a pojedini australijski državljani aboridžinskog porekla nazivaju ga "Danom invazije"
Džejms Kuk i kraljica Viktorija na meti demonstranataGetty © Darrian Traynor

Demonstranti u Australiji su tokom nacionalnog praznika - "Dan Australije", kojim se obeležava dolazak prve britanske flote sa zatvorenicima u zaliv Botani 1788. godine, srušili statuu kapetana Džejmsa Kuka i crvenom bojom premazali statuu kraljice Viktorije u Melburnu, u znak protesta protiv britanskog naseljavanja ove zemlje prve više od dva veka, prenosi "Telegraf".

Bronzana statuta britanskog kapetana, koji je 1770. godine prvi postavio zastavu Velike Britanije na australijskom kontinentu isečena je u visini zglobova, a na granitnom postolju vandali su ispisali reči "kolonija će pasti".

Demonstranti su Džejmsa Kuka, koji je inače za Britansku imperiju osvojio istočnu obalu Australije, opisali kao "ubicu u službi britanskog imperijalizma". 

"Dan Australije" se kao nacionalni praznik sve više osporava, a pojedini australijski državljani aboridžinskog porekla nazivaju ga "Danom invazije" i smatraju da označava "početak procesa oduzimanja imovine i katastrofe za prvobitne stanovnike kontinenta".

Sa druge strane, političari iz Australije osudili su ovaj akt, a policija je pokrenula istragu. Sam akt vandalizma snimljen je i objavljen na anonimnom nalogu na društvenoj mreži Instagram, a na njemu se može videti kako se maskirani demonstranti sa kapuljačama penju na postolje statue kapetana Kuka i brusilicom je odsecaju u visini članaka.

Uz snimak postavljen je i opis: "Kapetan Kuk je bio ubica u službi britanskoj imperijalizma, a kraljica Viktorija direktor i nadzornik genocida", kao i poruka: "Kolonijalizam nikada neće biti slavljen, već srušen".

Vlasti su već najavile da će statue biti ponovo postavljene, odnosno očišćene od crvene farbe. Ovo nije prvi put da se tokom nacionalnog praznika statue ličnosti iz kolonijalnog perioda Australije vandalizuju, a slični slučajevi zabeleženi su u SAD i Velikoj Britaniji, naročito tokom protesta u organizaciji pokreta "Blek lajvs meter".

image