Svet

Šef američke mornarice: Britaniji je potrebna veća vojska

Amerika nastavlja da ulaže u nacionalnu bezbednost, uprkos ekonomskim izazovima, kaže sekretar Mornarice Sjedinjenih Američkih Država Karlos Del Toro
Šef američke mornarice: Britaniji je potrebna veća vojskaGetty © Andrew Matthews - WPA Pool/Getty Images

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi ponovo da proceni veličinu svojih oružanih snaga, izjavio je penzionisani oficir i sekretar Mornarice Sjedinjenih Američkih Država Karlos Del Toro.

On je, tokom posete Kraljevskom institutu ujedinjenih službi u Londonu, ukazao na situacije koje SAD i saveznici vide kao pretnju, a među njima je eskalacija krize na Bliskom istoku, ali i politika Rusije i Kine.

Upitan da li su SAD zabrinute da je britanska vojska postala premala, Del Toro je odgovorio: "Mislim da je važno da Ujedinjeno Kraljevstvo ponovo proceni situaciju, s obzirom na pretnje koje danas postoje."

On je istakao da su usred "kratkoročnih pretnji po Veliku Britaniju i Ameriku", ulaganja u Kraljevsku mornaricu izuzetno značajna.

Del Toro je napomenuo da SAD nastavljaju da ulažu u nacionalnu bezbednost, uprkos ekonomskim izazovima.

Britanska kraljevska ratna mornarica zbog nedostatka mornara morala je da povuče iz upotrebe dve fregate – Vestminster i Argajl.

Britanska vojska trenutno ima 74.000 profesionalnih vojnika, od kojih će 20.000 učestvovati u vežbi "Nepokolebljivi branilac 2024", koja je jedna od najvećih vežbi NATO-a u poslednjih nekoliko decenija.

image