Svet

Mišel je potvrdio da se neće kandidovati za EP: Kolege ga optužile da beži sa broda koji tone

U slučaju prevremenog prestanka ovlašćenja predsednika Evropskog saveta i u nedostatku naslednika, funkciju bi privremeno obavljao premijer zemlje koja u to vreme predsedava Evropskim savetom, u ovom slučaju to je premijer Mađarske Viktor Orban
Mišel je potvrdio da se neće kandidovati za EP: Kolege ga optužile da beži sa broda koji tonewww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Šef Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da neće izaći na izbore za Evropski parlament i da će na toj funkciji ostati do kraja mandata.

Ranije je Mišel, čiji mandat prestaje 30. novembra 2024. godine, izjavio da će učestvovati na predstojećim izborima za Evropski parlament od 6. do 9. juna 2024. godine i da će na leto napustiti sadašnju funkciju.

U slučaju prevremenog prestanka ovlašćenja predsednika Evropskog saveta i u nedostatku naslednika, funkcija bi privremeno obavljao premijer zemlje koja u to vreme predsedava Savetom EU,  u ovom slučaju to je premijer Mađarske Viktor Orban.

Mišel je ranije bio kritikovan zbog toga što bi njegovim odlaskom Orban dobio šansu da vodi Evropski savet. Neki evroposlanici su ga takođe optužili da je "beži sa broda koji tone".

Mišel je odluku objasnio salvom kritika na svoj račun.

"Iz tog razloga, da bih obezbedio i ispunio svoju trenutnu misiju u najvećoj meri, neću se kandidovati na izborima", napisao je Mišel na svojoj Fejsbuku.

Predsednik Evropskog saveta je takođe objasnio da će na kraju svog mandata "odvojiti vreme da razmisli o svojoj budućnosti".

image