Svet

Sve više poziva na izbacivanje Izraela sa Evrovizije; Organizatori: Takmičenje je apolitičan događaj

Ranije su i finski muzičari saopštili da skupljaju potpise za peticiju kojom zahtevaju da se Izraelu zabrani učešće na Evroviziji ove godine
Sve više poziva na izbacivanje Izraela sa Evrovizije; Organizatori: Takmičenje je apolitičan događajwww.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

Preko 1.000 muzičara iz Švedske pozvalo je Evropsku radiodifuznu uniju (EBU) da isključi Izrael sa takmičenja za Pesmu Evrovizije zbog rata u Gazi.

U otvorenom pismu koje je juče objavio švedski list "Aftonbladet", umetnici iz zemlje domaćina Evrovizije, Švedske, naveli su da očekuju da organizator bude dosledan u stavu prema zemljama koje "krše demokratske vrednosti i ljudska prava".

Pozivajući se na činjenicu da je Rusiji zabranjeno da se takmiči od 2022. godine zbog sukoba u Ukrajini, više od 1.000 umetnika potpisnika je naglasilo da se isto pravilo mora primeniti i na Izrael.

Ranije su i finski muzičari saopštili da skupljaju potpise za peticiju kojom zahtevaju da se Izraelu zabrani učešće na Evroviziji ove godine.

EBU je, međutim, saopštio da Izrael neće biti isključen sa takmičenja, rekavši da želi da zadrži status takmičenja kao "apolitičnog događaja koji ujedinjuje publiku širom sveta kroz muziku".

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra, a, prema poslednjim podacima, od tada je u enklavi poginulo 26.751 osoba.

Ministarstvo zdravlja sa sedištem u Gazi navelo je da je 65.636 Palestinaca povređeno u napadima od početka oktobra.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 85 odsto stanovništva Gaze je interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lekova, dok je 60 odsto infrastrukture u enklavi oštećeno ili uništeno.

image