Svet

"Politiko": Ukrajinci dobijaju od SAD novo oružje dugog dometa

Očekuje se da bomba dugog dometa stigne na front u sredu
"Politiko": Ukrajinci dobijaju od SAD novo oružje dugog dometa© AP Photo/Efrem Lukatsky

Pentagon je uspešno testirao novu preciznu bombu dugog dometa koja će biti isporučena Ukrajini, a očekuje se da stigne na front već u sredu, objavio je "Politiko" pozivajući se na četiri izvora. 

Kako se navodi u tekstu, radi se o potpuno novom oružju dugog dometa koje je razvio "Boing", a koje čak ni SAD nema u svom inventaru. Naime, američka vojska ima sličnu verziju ove vrste naoružanja, ali sa lansiranjem iz vazduha. 

Reč je o "bombi malog prečnika" koju je zajedno sa "Boingom" razvijao "Sab", koji je bombi dodao raketni motor i prilagodio je lansiranju korišćenjem višestrukih raketnih sistema.

"Sab" tvrdi da domet takve precizno navođene municije premašuje 150 kilometara. 

Iako nova bomba nema domet kakav ima britanski "storm šedou", oružje stiže u Ukrajinu u trenutku kada su njihove zalihe municije i oružja pri kraju, navodi se u tekstu. Ukrajina će biti prva zemlja koja će upotrebiti ovo oružje u borbi, čime će postati neka vrsta testa za ostale zemlje zainteresovane za oružje dugog dometa. 

Pentagon je prošlog februara objavio da će Bajdenova administracija isporučiti novu bombu Ukrajini, ali pre nego što je ona poslata, američka vojska je morala da testira oružje, a to je trajalo više meseci.

image