Svet

Šarl Mišel u "stanju dubokog šoka": Bez pomoći EU, Ukrajinci će se boriti vodenim pištoljima

Šokiran sam pozivima na mir u Ukrajini i perspektivom da Krim i Lugansk ostanu deo ruske teritorije, kazao je predsednik Evropskog saveta
Šarl Mišel u "stanju dubokog šoka": Bez pomoći EU, Ukrajinci će se boriti vodenim pištoljima© Nik Oiko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Bez pomoći Evropske unije, Ukrajina će morati da se bori vodenim pištoljima, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.

"Bio sam zapanjen slušajući predloge predstavnika ekstremnih levih snaga, koji su izrazili sumnju u potrebu isporuke oružja Ukrajini. Šta želite? Da se ​​Ukrajina brani vodenim pištoljima, razgovorima? Da li je to ono što želite?", ogorčeno je upitao Mišel.

Predsednik Evropskog saveta je istakao da je isporuka oružja Ukrajini "moralna dužnost Evrope kao i svakog Evropljanina prema budućim generacijama".

On je priznao da je šokiran pozivima na mir u Ukrajini i perspektivom da Krim i Lugansk ostanu deo ruske teritorije.

"Upao sam u stanje dubokog šoka kada govore o Lugansku kao o teritoriji Rusije. Teritorijalni integritet potvrđuje da je Lugansk Ukrajina, da je Krim Ukrajina. Sve ostale izjave su šokantne", dodao je.

On je ranije rekao da je "svaki evro potrošen na Ukrajinu ulaganje u bezbednost EU".

Podsetimo, EU odobrila je dugoročni program budžetske pomoći Ukrajini u vrednosti od 50 milijardi evra, a Šarl Mišel je objavio da je svih 27 evropskih lidera postiglo dogovor.

image