Svet

Poslanici Evropskog parlamenta: Izbacite Izrael sa "Evrovizije" kao što ste Rusiju 2022. godine

Parlamentarci pozivaju Evropsku radiodifuznu uniju da bude dosledna svojim principima kako bi muzičko takmičenje ostalo apolitičan događaj na kome se takmiče muzičari, a ne vlade država
Poslanici Evropskog parlamenta: Izbacite Izrael sa "Evrovizije" kao što ste Rusiju 2022. godinewww.globallookpress.com © Soeren Stache/dpa

Skoro 30 poslanika Evropskog parlamenta pozvalo je Evropsku radiodifuznu uniju (ERU) da izbaci Izrael sa muzičkog takmičenja za "Pesmu Evrovizije" ove godine po istom principu po kom je 2022. godine izbačena Rusija, navodi se u pismu koje je objavila španska levičarska partija "Podemos".

Parlamentarci pozivaju ERU da ostane verna svojim principima i omogući Evroviziji da bude "apolitičan događaj na kome se takmiče umetnici i emiteri, a ne vlade", navodi se u dokumentu.

"Evrovizija" je pre dve godine, nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, izbacila Rusiju sa ovog muzičkog takmičenja, podsećaju parlamentarci u pismu i insistiraju da ERU ostane dosledna i primeni iste standarde prilikom donošenja odluka.

"Molimo vas da preispitate svoju odluku da dozvolite Izraelu učešće na takmičenju", zahtevali su poslanici Evropskog parlamenta.

Sve je više poziva na izbacivanje Izraela sa "Evrovizije". Više od 1.400 predstavnika finske muzičke industrije je potpisalo peticiju kojom zahtevaju da se Izraelu zabranilo učešće na "Evroviziji" ove godine, zbog ratnih zločina u Pojasu Gaze.

Finski umetnici su upozorili da neće poslati svoje predstavnike na muzičko takmičenje za najbolju pesmu, ako Izrael bude učestvovao. Za njima su se javili i muzičari iz Švedske tražeći isključenje Izraela.

Isto su uradili i muzičari iz Islandskog udruženja kompozitora i tekstopisaca koji su od svog nacionalnog emitera zatražili da ne učestvuje na Evroviziji ako Izrael bude među učesnicima.

"Evrovizija 2024" biće održana u maju, u Malmeu u Švedskoj. Zemlja je dobila pravo da bude domaćin takmičenja nakon što je pevačica Lorim pobedila na takmičenju prošle godine. Malme je prethodno bio domaćin "Evrovizije" 1992. i 2013. godine.

image