Svet

"Politiko" o Sirskom: Zalužni je smenjen, stigao je "kasapin"

Vojnici novog glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Sirskog nazivaju "General 200", što označava broj mrtvih na bojnom polju
"Politiko" o Sirskom: Zalužni je smenjen, stigao je "kasapin"© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Novi komandant ukrajinskih oružanih snaga Aleksandar Sirski je poznat po tome što je vodio vojsku u "mašinu za mlevenje mesa", u Bahmut, šaljući u talasima trupe da se suoče sa "neprijateljskom vatrom", piše "Politiko".

Kako navodi medij, ukrajinsko vojno osoblje dalo je novom glavnokomandujućem ukrajinskih oružanih snaga strašne nadimke zbog gubitaka koje su trupe pretrpele pod njegovom komandom.

Govoreći o gubitku Bahmuta, "Politiko" podseća da su, posle toliko ukrajinskih gubitaka, ruske snage zauzele grad. Iz tog i drugih razloga, Sirski je duboko nepopularan među ukrajinskim vojnim licima.

Ukrajinske trupe Sirskom su dale jezive nadimke: "Kasapin" i "General 200", što znači 200 mrtvih na bojnom polju.

"Rukovodstvo generala Sirskog je bankrotiralo, njegovo prisustvo ili naređenja koja dolaze od njega su demorališući, podriva poverenje u komandu uopšte", izjavio je jedan od ukrajinskih vojnih oficira, objavljeno je na društvenoj mreži Iks.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je juče glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i na njegovu poziciju imenovao komandanta kopnenih snaga Aleksandra Sirskog.

Zalužni je saopštio da je sa Zelenskim razgovarao o novim pristupima i rešenjima u cilju promene strategije ukrajinske vojske.

"Obavili smo važan i ozbiljan razgovor, doneta je odluka o potrebi promene pristupa i strategije", napisao je Zalužni na Telegramu.

image