Svet

"Politiko": Poslanica Evropskog parlamenta nova osumnjičena u aferi "Katargejt"

Evroposlanica Marija Arena našla se na meti istrage belgijskih vlasti koje ispituju najveći korupcionaški skandal u novijoj istoriji Evropskog parlamenta
"Politiko": Poslanica Evropskog parlamenta nova osumnjičena u aferi "Katargejt"Getty © Beata Zawrzel/NurPhoto

Policija je proširila istragu o optužbama za korupciju u Evropskom parlamentu u okviru afere "Katargejt", kako bi u nju uključila još jednu poslanicu Evropskog parlamenta – Mariju Arenu iz redova belgijskih socijalista.

Više od godinu dana nakon takozvanog skandala "Katargejt", belgijski detektivi su po prvi put intervjuisali Arenu kao osumnjičenog, izjavio je portparol saveznog tužioca Erik Van Dujs, piše "Politiko".

Arena, koja je članica grupe Socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu i belgijske Socijalističke partije, mesecima je dovođena u vezu sa drugim osumnjičenima umešanim u navodni korupcionaški lanac, ali je njena moguća umešanost ostala nejasna, dok je ona sama od početka negirala da je počinila bilo kakvo krivično delo.

Policija je do sada nije ispitivala, uprkos tome što je prikupila informacije o njenim vezama sa Pjerom Antoniom Pancerijem, bivšim evroposlanikom koji je sklopio nagodbu sa tužiocima i priznao da je uzimao novac od Katara, Maroka i Mauritanije u zamenu za političke usluge u Evropskom parlamentu.

"Ne isključuj se iz igre. Jer ako si ti u igri, onda ću ja skupiti više novca", rekao je Panceri koleginici Areni u avgustu 2022. godine, tokom obroka u nekadašnjoj piceriji Salvarino u Briselu, navodi se u policijskim dosijeima u koje je "Politiko" imao uvid.

Ni Arena ni njen advokat još se nisu oglasili, dok je njena frakcija socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu odbila da komentariše.

"Ne komentarišemo tekuće sudske istrage", rekao je portparol S&D.

Vest da je Arena obuhvaćena istragom prvi su objavili belgijski dnevnik "Le Soir" i RTBF.

Procureli policijski dokumenti koji su, kako je ranije Politiko pisao, skupljeni u periodu od 2018. do 2022. godine ukazuju na to da su glavni osumnjičeni, uključujući Pancerija i njegovog pomoćnika Frančeska Đorđija, pokušavali da manipulišu Evropskim parlamentom, po principu "novac za uticaj".

Policija je prošlog leta izvršila pretres imovine Arene u Briselu, pronašavši veliku sumu novca u stanu jednog od njenih sinova, iako to nije direktno povezano sa istragom "Katargejta", navodi "Politiko".

Zvaničnik EU rekao je da belgijske vlasti nisu zahtevale da joj ukinu imunitet, što je preduslov da bi mogla da bude uhapšena.

image
VV inauguration
banner