Svet

Borelj poziva: Ne šaljite oružje Izraelu

Ako je međunarodna zajednica zabrinuta zbog velikog broja mrtvih u Gazi, možda treba da preispitaju svoje odluke o slanju oružja, rekao je šef diplomatije EU
Borelj poziva: Ne šaljite oružje Izraelu© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je međunarodnu zajednicu, a naročito Sjedinjene Američke Države, da prestanu da šalju oružje Izraelu ukazujući na veliki broj civila koji strada u Gazi.

"Svi idu u Tel Aviv i mole: zaštitite civile, molimo vas, ne ubijajte toliko njih. Koliko (ubijenih) je previše?", rekao je Borelj, a prenosi "Politiko".

Ako je međunarodna zajednica zabrinuta zbog velikog broja mrtvih, "možda treba da preispitaju svoje odluke o slanju oružja", rekao je Borelj tokom sastanka sa ministrima EU. On je ukazao i na skorašnju odluku holandskog suda da zabrani svojoj vladi da isporučuje Izraelu delove za borbene avione F-35. 

Njegova izjava dolazi nakon što je američki predsednik Džozef Bajden prošle nedelje rekao da je odgovor Izraela na napad Hamasa "prevršio meru". U izraelskim uzvratnim udarima na Gazu, nakon napada Hamasa 7. oktobra prošle godine, do sada je, prema podacima zdravstvenih vlasti u Gazi, poginulo više od 28.000 ljudi. 

Borelj je ukazao i da su SAD donele sličnu odluku o (ne)isporuci oružja Izraelu 2006. godine tokom sukoba ove države sa Libanom "jer Izrael nije želeo da prekine rat, potpuno isto kao danas".

Izrael je juče izvršio seriju vazdušnih udara na Rafu u južnoj Gazi, a u napadima su stradale desetine ljudi. Izrael planira kopnenu invaziju na grad smešten na granici s Egiptom gde je oko 1,5 miliona Palestinaca našlo utočište.

Zapadni lideri osudili su plan Izraela za invaziju, ali premijer Benjamin Netanjahu "ne sluša nikoga", ukazao je Borelj.

"Gde će ih evakuisati? Na mesec?", izjavio je šef diplomatije EU misleći na izmeštanje palestinskog stanovništva. 

Ministri EU podržali su Agenciju Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRVA) koja se našla na meti izraelskih optužbi da su neki njeni članovi podržali napade Hamasa 7. oktobra. Mnoge države članice svesne su da trenutno nema alternative u Gazi i da mora da se spreči da nastaju rupe u finansiranju, rekla je belgijska ministarka za razvojnu saradnju Karolin Gene.

Nije tajna da Izrael želi da se otarasi UNRVA, rekao je Borelj, ali jedini način da to učine jeste da prihvate rešenje o dve države, dodao je šef diplomatije EU. 

Nekoliko zemalja obustavilo je finansiranje UNRVA zbog optužbi Izraela za veze sa Hamasom, a Evropska komisija treba da odluči do kraja meseca da li će isplatiti UNRVA planiranih 82 miliona evra.

image