Svet

Šolc reagovao na Trampovu provokaciju: NATO će bezrezervno braniti sve članice

Kancelar garantuje Alijansine usluge iako i njegova zemlja ne plaća obaveznih dva odsto BDP-a za odbranu
Šolc reagovao na Trampovu provokaciju: NATO će bezrezervno braniti sve članice© Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Komentarišući izjavu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da bi "ohrabrio" Rusiju da napadne članice NATO-a koje ne izmiruju svoje obaveze prema Alijansi, kancelar Nemačke Olaf Šolc rekao je da taj pakt pruža bezrezervnu podršku svim članicama.

"Biću otvoren u vezi s trenutnom situacijom. Svako relativizovanje garancije NATO-a o uzajamnoj pomoći je neodgovorno i opasno i isključivo je u interesu Rusije. Nikome se ne može dozvoliti da se kocka sa evropskom bezbednošću", istakao je Šolc u razgovoru s premijerom Poljske Donaldom Tuskom i Berlinu.

Članstvo u zapadnom vojnom paktu podrazumeva da svaka država uplaćuje dva odsto BDP-a, što Berlin odavno nije ispunio, a što navodno planira da realizuje ove godine uz pomoć fonda od 100 milijardi evra predviđenog za jačanje odbrane Nemačke u svetlu sukoba u Ukrajini. 

Na ovu temu Tramp je bio u sukobu i sa Šolcovom prethodnicom Angelom Merkel. Bivši predsednik SAD je nekadašnjoj kancelarki navodno isporučio "fakturu" s nemačkim dugovanjem NATO-u iznosu od 300 milijardi dolara.

Inače, podaci NATO-a za 2023. pokazali su da većina članica ne odvaja minimalna sredstva za pakt – od 31 članice samo 12 trenutno troši najmanje dva odsto BDP-a na odbranu.

image
VV inauguration
banner