Svet

Faraž: Zapad bi trebalo da pregovara s Putinom

Komentarišući Putinov intervju Takeru Karlsonu, britanski političar je istakao da je sasvim jasno da Rusija neće stati, to jest odustati od svojih ciljeva
Faraž: Zapad bi trebalo da pregovara s Putinom© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Šokantno je što Zapad uopšte ne pomišlja da razmotri mogućnost bilo kakvih pregovora s Rusijom o mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini, smatra britanski političar koji je predvodio bregzit Najdžel Faraž.

"Šokirala me je apsolutna nespremnost na pomisao – zar ne bi trebalo da postoje pregovori. Iako je mirovne pregovore pominjao i ranije, (predsednik Rusije Vladimir Putin) sada je to rekao jasno i otvoreno – dogovor je mogao da se postigne, ali ga je osujetio (bivši premijer Velike Britanije) Boris Džonson", izjavio je Faraž za Dži-Bi njuz, aludirajući na deo Putinovog intervjua američkom novinaru Takeru Karlsonu.

Dodao je da je na osnovu onoga što je rečeno u pomenutom intervjuu sasvim jasno da Rusija neće stati, to jest odustati od svojih ciljeva, a važan je podatak, kako je rekao, što odvajaju značajna sredstva za svoju jačanje odbrane.

Faraž je ujedno pozdravio zamisao da zapadni novinar razgovara s ruskim liderom.

"Mislim da je ovo vrlo vredno naše pažnje jer pored svega što znamo o dešavanjima u Ukrajini, o Putinovim i ruskim stavovima, sada sve vidimo mnogo jasnije", rekao je Faraž.

Ovo nije prvi put da se Faraž oglašava o dešavanjima u Ukrajini – nedavno je izjavio da Putin ne bi pokrenuo Specijalnu vojnu operaciju u februaru 2022. da je Donald Tramp tada bio predsednik SAD. A  još 2014. u Evropskom parlamentu je gotovo proročki najavio potencijalne posledice NATO vežbi u Ukrajini i pozvao na prekid nepotrebnog provociranje Rusije.

image